Consilierul lui Sorin Oprescu, un simplu intermediar. Solomon Wigler ar fi primit 179.000 de euro pentru intervenţii

Data publicării:
PORTRET SOLOMON WIGLER

Procurorii DNA spun că, în repetate rânduri, consilierul a cerut ca mita să îi fie înmânată personal, în plic, la sediul Primăriei Capitalei, la biroul lui situat la etajul 14. Interesant este că aceste tranzacții aveau loc la doar câțiva metri de biroul primarului Sorin Oprescu.

179.000 de euro dintre cei 230.000 de euro ceruți iniţial ar fi încasat consilierul personal al lui Sorin Oprescu între 2012 şi 2015, pentru ca primăria să emită o autorizaţie de construcţie. Informaţia apare în motivarea deciziei de arestare a lui Solomon Wigler. Consilierul şi-a recunoscut deja faptele, iar procurorii au descoperit că el era de fapt doar un intermediar.

„În ceea ce priveşte actele materiale, arată că este adevărat, acestea sunt în număr de cinci, sumele aparent sunt mari, însă inculpatul a fost doar o interfaţă”, se arată în motivarea Tribunalului București.

Consilierul promitea intervenţii pe lângă primarul Capitalei sau consilierii generali pentru aprobarea unor planuri urbanistice pentru trei supermarketuri. Promisiunile s-au îndeplinit, spun procurorii. Dovadă autorizaţiile emise de Primărie.

Una dintre acestea este „autorizaţia de construire nr.348 din 25.10.2013, eliberată de Primarul General al Municipiului Bucureşti, care vizează amenajarea intersecţiei din Str. Valea Cascadelor cu str. Preciziei, sectorul 6”.

Consilierul primarului a susținut că poate parcurge toate etapele, astfel încât o fostă fabrică de ciment de pe șoseaua Alexandriei să fie transformată în supermarket. Și lucrurile chiar păreau să meargă bine, constructorii s-au apucat de demolări și dacă procurorii DNA nu ar fi pus lacăt peste afacerea ilegală, în câteva luni am fi asistat chiar la tăierea de panglică.

Ultima dată banii au fi fost virați înainte de şedinţa Consiliului General al Capitalei de la finalul lunii aprilie. Solomon Wigler a cerut ca banii să intre în contul soţiei, în tranşe mai mici de 5.000 de euro, care să nu fie raportate de bancheri. Flagrantul a fost organizat pe o stradă din apropierea Parcului Tineretului după ce Solomon Wigler l-a sunat pe denunțător și i-a cerut 25.000 de euro, bani pe care nu a putut să-i justifice în faţa anchetatorilor.

„Un număr de 50 de bancnote în cupiuri de 500 de euro fiecare, în total 25.000 de euro, pentru amenajarea intersecţiei din str. Valea Cascadelor cu str. Preciziei, sectorul 6”, se arată în motivarea instanței.

Conform declaraţiei de avere, Solomon Wigler deţine trei autoturisme, obiecte de artă de aproape 2 milioane de euro, dar şi 250.000 de euro în conturi. După reținerea omului său de încredere, primarul general a anunţat că l-a suspendat din funcţie pe durata anchetei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri