Controversa DNA. CSM sesizează Inspecția judiciară

Data actualizării: Data publicării:
170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga si Doru Tulus_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul CSM a decis sesizarea Inspecției judiciare după audierea a trei procurori DNA. În cazul a doi dintre aceștia, șefa Direcției anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut revocarea.

170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga si Doru Tulus_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sesizarea celor trei procurori DNA este trimisă de către plenul CSM la Inspecția judiciară, după ce aceștia au fost audiați într-o ședință care nu a fost transmisă în direct pe site-ul instituției.

Cei trei și-au susținut memoriul, un document de două pagini în care aceștia reclamă încălcarea independenței lor ca magistrați, ca urmare a solicitării venite din partea colegilor din DNA care se ocupă de ancheta privind înregistrarea unei ședințe ținute de Kovesi cu o parte din procurorii direcției.

Celor trei procurori li s-a cerut să se supună unui test cu detectorul de minciuni. Aceștia au refuzat și au redactat memorii către CSM. De asemenea, au făcut și ei o plângere către Inspecția judiciară, înregistrată deja.

Pentru doi dintre cei procurori s-a cerut revocarea din funcție. În acest caz, urmează să se reunească secția pentru procurori a CSM, care va discuta cererea Laurei Codruța Kovesi. Șefa DNA își va susține punctul de vedere în această ședință.

Kovesi le-a reproșat celor doi procurori o serie de încălcări procedurale a regulamentelor interne privind instrumentarea dosarelor sau la înregistrarea unor denunțuri.

Revocarea din funcție se face de către procurorul-șef, după ce secția pentru procurori a CSM își dă avizul.

La sosirea la CSM, Laura Codruța Kovesi a spus că „nu este vorba despre niciun conflict”.

Este vorba despre o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori din DNA”, a mai spus Kovesi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri