Conturi golite cu ajutorul unui virus informatic. Hackeri români, suspectați de furturi de milioane de dolari

Data publicării:
perchezitii politie jandarmi mediafax

Peste 100 de suspecți vor fi audiați la sediul DIICOT Craiova.

Cele trei grupări acționau în mai multe state din Europa: Franța, Belgia, Marea Britanie, Austria și Germania. Membrii grupărilor mergea la centrele de transfer de bani din aceste țări, cu un stick de memorie pe care aveau un virus.

Sub pretextul că aveau nevoie să printeze unele documente, convingeau personalul centrelor să le permită accesul la un calculator. Apoi copiau virusul și reușeau să controleze, de la distanța, rețeaua de calculatoare și baza de date a centrelor respective.

Astfel, efectuau transferuri de sume cuprinse între 500.000 și 800.000 de dolari.  

Acuzaţiile DIICOT:

„Față de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea rezonabilă că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, etc.), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă.

Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizor (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor – societăți internaționale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat.

Până în prezent a fost determinată o pagubă de peste 800.000 de dolari numai la un francizor.

O parte dintre membrii grupului infracţional organizat desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar. Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăților de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită.

Unul dintre membrii grupului şi-a constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei)”, au stabilit procurorii DIICOT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri