Corupție cu banii pentru combaterea corupției. Fostul șef al DIPI e urmărit penal

Data publicării:
160215 DIPI Nicolae Gheorghe 03 INQUAM Octav Ganea-1

Nicolae Gheorghe, fost șef al DIPI: „E o cercetare în curs, documentele sunt clasificate, nu pot să vă spun nimic din păcate.”

O jumătate de oră. Atât a stat fostul şef al serviciului secret din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul Nicolae Gheorghe, în biroul procurorilor. În faţa camerelor de luat vederi, ofiţerul nu a suflat o vorbă despre anchetă. Au vorbit procurorii în schimb.

Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA: „Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de patru persoane, între care una este fostul şef al DIPI. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos pentru sine sau pentru altul, şi deturnare de fonduri.”

Adică o parte din banii pe care Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă i-ar fi avut la dispoziţie pentru a pune umărul la combaterea corupţiei a fost cheltuită în alte scopuri, spun procurorii. Pentru protocol şi pentru achiziţionarea de tehnică.

Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA: „Prejudiciul care a fost reţinut în sarcina persoanelor suspecte este în valoare de 410.000 lei.”

Sunt 11 documente semnate de chestorul Nicolae Gheorghe prin care banii şi-ar fi schimbat destinaţia, două dintre acestea fiind semnate şi de chestorul Nelu Zărnică, fost adjunct la comanda Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Cei doi au fost destituiţi de curând de premierul Dacian Cioloş pentru lipsa de performanţă.

Petre Tobă, ministru de interne: „La DIPI am finalizat evaluarea, cum am făcut şi evaluarea la Jandarmeria Română. În urma finalizării acestei evaluări, am considerat oportun şi am propus primului ministru, domnul Dacian Cioloş, înlocuirea comenzii. Am cerut acest lucru pentru că doresc o conducere nouă, un suflu nou. Doresc ca şi DIPI să contribuie mult mai mult la realizarea obiectivelor prioritare ale Ministerului Afacerilor Interne.”

Alături de chestorii Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică, şi foştii şefi ai diviziiilor Administrativ şi Juridic din cadrul departamentului au intrat în vizorul procurorilor DNA. În momentul de faţă sunt consideraţi complici la deturnarea banilor destinaţi combaterii corupţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri