Cristian Borcea și Vasile Avram au fost audiați la DIICOT

Data publicării:
160229 borcea Avram 02 INQ Octav Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

UPDATE. Cristian Borcea şi Vasile Avram au transportați înapoi la penitenciarele unde își ispășesc pedepsele, după ce au fost audiaţi azi în dosarul FRF, privind supraevaluarea lucrărilor de la baza sportivă din Buftea cu aproximativ un milion de dolari. Precizăm că dosarul este deschis in rem.


Cristian Borcea a fost adus cu duba la DIICOT. El execută o pedeapsă de 6 ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor”, primită în primăvara lui 2014, la Penitenciarul Jilava.

La audieri a fost adus odată cu el și Vasile Avram, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. La rândul său, el execută o pedeapsă de 3 ani de închisoare în dosarul "Mită în elicopter", primită în aprilie 2015, la Penitenciarul din Găești.

Citiți și Judecătoarea Terceanu, frații Becali și Cristian Borcea, trimiși în judecată

Săptămâna trecută au fost audiați alți oameni importanți din fotbalul românesc: Dumitru Dragomir, Patrițiu Abrudan, Iuliu Mureșan, Cornel ȘfaițerȘtefana Stana - reprezentantul cluburilor de Liga a 2-a în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, Dumitru Costin - fost președinte al Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori și Marian Rusen - președintele clubului Juventus Colentina.

Potrivit anchetatorilor, baza sportivă de la Buftea ar fi fost supraevaluată pentru a putea ascunde un milion de dolari din banii FIFA. Ei au demarat ancheta în urma unor articole din „Prosport” şi au indicii că numai pentru proiectarea bazei s-ar fi umflat factura de 20 de ori. În acte, şi grupurile sanitare sau terenurile de fotbal au costat mult peste preţul pieţei.

Dosarul investiţiilor în baza sportivă Buftea este însă la început. Procurorii au chemat deja la audieri o parte din membrii comitetului executiv al FRF în perioada 2009-2012. Din comitetul executiv al Federaţiei fac parte 14 membri, reprezentanţi ai cluburilor din toate diviziile şi ai comisiilor de arbitraj.

Ancheta procurorilor vizează chiar anul 2009. Atunci se semna contractul prin care la Buftea urma să fie construită una dintre cele mai moderne baze sportive de fotbal din România.

Pe cele 4,77 de hectare puse la dispoziţie de primăria Buftea, Federaţia a construit două terenuri sintetice de fotbal, două terenuri cu iarbă, o tribună de 450 de locuri, vestiare şi două instalaţii de nocturnă. Baza are şi un hotel unde sunt cazaţi fotbaliştii în timpul cantonamentelor. Totul pentru 4 milioane de dolari. Anchetatorii cred însă că ridicarea bazei a costat doar 3 milioane de dolari şi înceracă acum să vadă unde s-a dus diferenţa de un milion de dolari.

Procurorii au indicii că facturile ar fi fost umflate.

Mircea Sandu, pe atunci preşedinte executiv al Federaţiei de Fotbal vine cu o explicaţie. Spune că invetiţiile de la Buftea au fost monitorizate de forurile europene. Procedura prin care se pot cere bani FIFA este identică celei pentru accesarea fondurilor europene. Baza de la Buftea a fost terminată în 2011 şi inaugurată în prezenţa lui Sepp Blatter, preşedintele forului european.

Eu am făcut proiectul evaluat. Aceste două milioane nu ţi le dădea aşa... Ţi le dădea pe situaţie de lucrări, pe bază de filme, de poze, de inspecţii”, declară Mircea Sandu.

„Este o anchetă în plină desfășurare, așadar nu cred că se cuvine un comentariu. Dacă ne gândim și la ce subiect vizează ancheta, mă refer la ce estimează procurorii, dintr-o altă eră a FRF, atunci precizările chiar că devin de prisos. La solicitarea anchetatorilor, noi am furnizat toate documentele care ne-au fost cerute și vom sprijini această anchetă și pe mai departe, dacă ne vor fi solicitate și alte informații”, spune Răzvan Burleanu, preşedinte FRF.

Până acum, niciun oficial nu a fost pus sub acuzare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri