CSM: Afirmațiile lui Traian Băsescu au adus atingere sistemului judiciar. Consiliul a sesizat CNA

Data publicării:
traian basescu cadru apropiat

Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lui Traian Băsescu lansate în spațiul public la data de 15 iunie „sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității justiției, aducând atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, potrivit unui comunicat de presă al CSM.

Plenul CSM a decis să sesizeze Consiliul Național al Audiovizualului.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unei sesizări a Direcției Naționale Anticorupție.

„Fostul președinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală și judiciară a procurorilor DNA este coordonată și influențată prin impunerea unor soluții de către instituții sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susținute de procurorul DNA — Structura Teritorială Constanța în fața instanței de judecată la momentul soluționării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenției telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheșelu, procuror DNA — Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obțină denunțuri împotriva sa”, se arată în comunicat.

Inspecția judiciară a constatat că respectivele afirmații sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susțină și nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmațiilor lansate în spațiul public, potrivit comunicatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri