De ce a avizat negativ CSM legile lui Toader: decizii ale CCR, transpuse greșit

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader 2

Noi critici în legătură cu proiectul de modificare a legilor justiției, care ar putea fi adoptat de comisia specială din Parlament săptămâna aceasta.

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis azi Parlamentului motivele pentru care a avizat negativ proiectul: unele propuneri sunt neconstituționale iar mai multe decizii ale Curții Constituționale au fost transpuse greșit.

Un alt motiv care a stat la baza avizării negative este intenția de a scoate Inspecția Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii, iar viitorul consiliu de care ar urma să aparțină este neconstituțional. În plus, în proiect nu este reglementată această instituție care ar putea duce în viitor la blocări a activității IJ.

De asemenea, membrii CSM spune că răspunderea patrimonială a magistraților în cazul erorilor judiciare este neconstituțională.

CSM mai este nemulțumit și de dublarea timpului de pregătire al magistraților. Astfel, va fi o lipsă de oameni noi în sistem, ceea ce va supraaglomera instanțele și va afecta în cele din urmă actul de justiție.

Citiți aici hotărârea CSM.

Avizul dat în urmă cu două săptămâni este consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el.

Au fost 11 voturi în CSM pentru respingerea proiectelor, în timp ce șapte magistrați s-au pronunțat pentru un aviz pozitiv.

Atât DNA, cât și Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiției. Și președintele Klaus Iohannis a adus critici proiectului de modificare a legilor justiției.

În urmă cu două săptămâni, după ce a avut loc votul CSM, ministrul Tudorel Toader a declarat că a fost „o dezbarere cu final știut, eram convins că rezultatul va fi acela”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri