CSM modifică Ghidul relaţiei cu presa. Accesul jurnaliştilor la dosarele penale va fi restricţionat

Data publicării:
csm crop-1

 

Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, a semnalat pe o reţea de socializare, că în şedinţa de ieri, a fost votată o modificare prin care, „se poate obtura accesul presei la anumite date şi informaţii din dosare care, timp de 8 ani, au fost pe deplin accesibile”.

Magistratul spune că au fost 15 voturi "pentru", şi 3 "împotrivă". Justificarea celor care au votat favorabil, mai spune Cristi Danileţ, a fost că un articol din Noul Cod Penal interzice accesul la dosare până se dă o soluţie definitivă.

„Azi (ieri, n.r.), plenul CSM a votat o modificare a Ghidului de relaţie justiţie-presă, prin care se poate obtura accesul presei la anumite date şi informaţii din dosare care, timp de 8 ani, au fost pe deplin accesibile.

Au fost 15 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă. Mărturisesc că eu am votat împotrivă. Majoritatea a justificat că art. 277 din Noul Cod Penal interzice accesul la dosare până se dă o soluţie definitivă. Eu cred că nu e aşa: acel articol incriminează dezvaluirea fără drept. Or, în Ghid, tocmai asta se putea reglementa: situaţiile în care există dreptul de a permite accesul presei la materiale din dosar”, a scris Cristi Danileţ.

Situaţia a fost semnalată şi de jurnaliştii de la „Gândul”, care spun că, în urma deciziei CSM, presa nu va mai avea acces la dosarele de corupţie, ci doar la extrase, din care se va elimina o mare parte din date. Deocamdată, pe site-ul CSM nu a fost încă publicat rezultatul votului din plen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri