Cum a devenit Mircea Băsescu din denunţător, acuzat. Istoricul dosarului

Data publicării:
mb

Numele lui Mircea Băsescu apare pentru prima dată în faţa opiniei publice la finele lunii mai, imediat ce finul său - ginerele lui Bercea Mondial - este arestat preventiv. Denunţător în dosar este chiar fratele preşedintelui, care reclamase la DNA că rudele sale prin alianţă îl şantajează şi îl ameninţă. În faţa procurorilor anticorupţie, Mircea Băsescu susţine că familia interlopului îi cerea 280.000 de euro ca să nu dea în vileag informaţii despre el.

DNA organizează un flagrant. Familia celui surprins că lua bani de la Mircea Băsescu vine însă cu o altă variantă: Mircea Băsescu le-ar fi datorat bani pe care îi primise în urmă cu trei ani ca să îl scape de închisoare pe Bercea Mondial.

Când l-a arestat prima dată, i-a dat Florin 600.000 de euro. Lui Mircea Băsescu şi lui Marian Căpăţână. Ca să-l scape pe tata. Am filmări, am fapte concrete”, spune Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial.

La aproape trei săptămâni de la izbucnirea scandalului, filmările sunt făcute publice. Înregistrările surprind momentul în care Mircea Băsescu confirmă în faţa fiului lui Bercea Mondial că a primit suma de un sfert de milion de euro.

Tot din înregistrări reiese şi faptul că Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu să îşi implice fratele, adică pe şeful statului.

Şeful statului neagă orice implicare. „Niciodată nu am intervenit în vreun dosar”, a spus Traian Băsescu.

Înregistrările au apărut la o zi după ce procurorii DNA îl puseseră sub acuzare pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, pentru şantaj. Anchetatorii îl acuzau că l-ar fi sunat din închisoare pe Mircea Băsescu cerându-i să îşi retragă plângerea depusă pe numele ginerelui lui Bercea Mondial. În caz contrar, spun anchetatorii, Florin Anghel ar fi ameninţat că va face publice informaţii compromiţătoare.

Imediat după apariţia înregistrărilor, fratele preşedintelui, până acum denunţător într-un dosar de şantaj, este acuzat de trafic de influenţă şi este arestat preventiv. La fel şi Marian Căpăţână, cel care ar fi intermediat această "afacere".

Mircea Băsescu a recunoscut că a primit 250.000 de euro de la membrii familiei Anghel. Nu însă pentru a-l scăpa de închisoare pe Bercea Mondial, ci cu titlul de împrumut pentru afaceri. Anchetatorii îl contrazic, cu probe. Banii au ajuns la Mircea Băsescu în timp ce Bercea Mondial aştepta sentinţa pentru tenativă de omor.

Avocaţii lui Mircea Băsescu au contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia de arestare preventivă. Dosarul care se va judeca vineri va decide definitiv dacă fratele preşedintelui va fi cercetat în libertate sau în stare de arest.

Înregistrări. Fiul lui Bercea Mondial îi amenința pe Mircea Băsescu și Marian Căpățână: „De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta!”

Fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, îi amenința pe Mircea Băsescu și pe Marian Căpățână. Este vorba inclusiv despre amenințări cu moartea. Mai multe convorbiri de acest fel au fost înregistrate de Mircea Băsescu.

Florin Anghel către Mircea Băsescu: „De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta … toate care mergeau … că mi-ai luat 600.000 euro şi nu ne-ai făcut nimic. Să ştii de la mine … cum te-oi face … să mă ţii minte … toată viaţa ta …"

Florin Anghel către Mircea Băsescu: „… că tu banii pe care mi i-ai luat de la mine…. Păi îţi dai seama ce faci? Băi nenicule, nu-ţi dai seama ce faci? La toate televiziunile acum … de la Bucureşti mă duc. De nu te-oi face de râs … în toată ţara asta … să audă pe tot globul … ai văzut că nu erau bani … să-l scapi".

Fănica Anghel către Marian Căpăţână: „să moară copiii mei dacă nu mă mut eu la tine în casă la Drăgăneşti cu toţi copiii mei! De nu te duci tu să faci acte de vânzare cumpărare pe numele meu … Mărienică, să fim înţeleşi, mergi cu mine la notar şi îmi faci acte pe casa ta … pe tot ce este al tău".

În rechizitoriul procurorilor se arată că „inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări cu moartea la adresa martorului Căpăţână Marian Adrian: „ … la puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, le las leş acolo!" şi i-a reproşat acestuia investirea banilor primiţi de la el în activitatea firmei AVERSA : „păi tu iei bani de la tata şi-i bagi în AVERSA?".

Tot în rechizitoriu se arată că, în 27 noiembrie 2013, Florin Anghel și Marius Constantin au mers la Mircea Băsescu pentru a-i cere să facă demersurile necesare pentru a-l transfera pe Sandu Anghel în Penitenciarul Poarta Albă, pentru a obţine punerea lui în libertate ori graţierea: „măcar mută-mi-l mă nene de acolo(...). Adu-l pe aici pe undeva prin zonă, să nu mai stea prin hingherimea aia acolo că-i belea mare acolo … la recurs… poate să-i dea drumul … că poate să-i dea drumul să se judece în stare de libertate până n-o rezolv definitiv. … mă nene dacă dă o graţiere pentru el, de ce să nu-i dea mă mâncaţi-aş gura ta … tu cunoşti, să-i dea o graţiere … ce lu acela nu i-a dat, lu Solomon … lu acela nu i-a dat … ia zi, cum fac? Fac actele de graţiere lu tata?le fac … şi ţi le aduc lu matale în două exemplare” .

Potrivit procurorilor, Florin Anghel, Fănica Anghel, Izaura Anghel și Marius Constantin au mers de mai multe ori la Mircea Băsescu pentru a-i cere suma de 280.000 de euro. Mai mult chiar, Florin Anghel l-a sunat din penitenciar pe fratele președintelui, pentru a-i cere să-și retragă plângerea pentru șantaj depusă împotriva sa și a unor membri ai familiei sale.

Noi stenograme din dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influență au fost de asemenea publicate. În acestea, familia lui Sandu Anghel îi atrage atenţia fratelui preşedintelui că are înregistrări cu el când spune că se va duce cu bani la şeful statului pentru a încerca să îl elibereze pe Bercea Mondial, înregistrări care vor ajunge la DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri