Cum au ajuns pe mâna DNA numeroşi copii de politicieni şi oameni de afaceri

Data publicării:
HREBENCIUC

În ultimii ani, anchetele procurorilor anticorupţie au scos la iveală existenţa multor situaţii extreme: juniorii au fost atraşi de părinţi - politicieni sau oameni de afaceri - inclusiv în operaţiuni ilegale, sfârşind prin a fi cercetaţi penal, arestaţi preventiv sau condamnaţi

170510_CEX_PSD_dragnea_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Din perspectiva împletirii politicii cu afacerile, în interiorul familiei, perechea-VIP a ultimelor luni este formată din Liviu şi Valentin Dragnea - tatăl şi fiul sau politicianul şi omul de afaceri. Mai multe investigaţii jurnalistice, conduse în principal de Rise Project şi Hotnews, au ridicat semne de întrebare şi suspiciuni cu privire la modul în care sunt controlate afacerile familiei, dar şi legat de averea reală a liderului PSD. Detalii AICI. De exemplu, potrivit celei cea mai recente ştiri care-i vizează pe Liviu şi Valentin Dragnea, aceştia ar fi decis ca ferma de porci din comuna Salcia, Teleorman, să aibă acțiuni la purtător, și nu acțiuni nominative, așa cum se întâmpla până acum. Detalii AICI.

Publicăm, mai jos, o trecere în revistă a celor mai răsunătoare dosare în care au fost implicaţi deopotrivă părintele şi copilul. 

*Andrei Hrebenciuc

Când şi-a recunoscut faptele în faţa magistraţilor de la instanţa supremă, Viorel Hrebenciuc arăta că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimb, fostul deputat PSD urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său. 

Însă în afacerea aceasta, care a zguduit la vremea respectivă scena politică, Viorel Hrebenciuc l-a implicat şi pe fiul său, Andrei. Arestat preventiv în dosar, Hrebenciuc Jr. a recunoscut în cele din urmă acuzaţiile aduse de procurori: "Recunosc că am fost complice la infracţiunea de trafic de influenţă prin punerea la dispoziţie a firmei. Asta era şi o metodă de spălare de bani. Regret că l-am sprijinit pe tatăl meu. Acesta a fost un accident în viaţa mea. Sunt lector universitar şi am fost invitat la Standford University, unde am cunoscut laureaţi ai Premiului Nobel". „Recunosc faptele. Le înțeleg, cunosc drepturile şi obligațiile pe care le am în calitate de inculpat. Recunosc faptele reţinute în sarcina mea. Nu contest probatoriul”, scria şi tatăl său, Viorel Hrebenciuc, în declaraţia dată instanţei. Cu doar un an înainte, politicianul încerca însă să-şi convingă colegii deputaţi că este nevinovat şi nu merită să fie arestat preventiv. Detalii AICI.

Dincolo de regretele exprimate după ce devenise evident că ancheta DNA intrase pe un curs ireversibil, există numeroase indicii că o bună vreme Andrei Hrebenciuc s-a bucurat de "umbrela" numelui pe care-l poartă. În acest context, un episod interesant este cel al alegerii sale, în primăvara lui 2013, în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova. „Nu am intrat pe influenţă politică. Am intrat susţinut într-un fel de o parte din cele două tabere, rupând o parte din voturile din cealaltă tabără şi în rest am făcut o muncă de asta de sacrificiu o lună încercând să conving cât mai multe fonduri să-mi dea votul. Cred că relaţiile tatălui meu au contat extrem de puţin. El a fost acolo în ziua respectivă, dar cu totul altă treabă“, declara Andrei Hrebenciuc la vremea respectivă, conform Ziarului Financiar. Uşile i s-au deschis, însă, şi pe alte zone.

*Alin Cocoş

În dosarul Bica 1, omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul său, Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. În această speţă, Cocoş Jr. a explicat instanţei ce rol a jucat, în contextul în care tatăl său este acuzat că ar fi primit bani de la un om de afaceri pentru a-şi exercita influenţa asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP. Miza: 10 milioane de euro.

În al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul său Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, pentru că ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte şi Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Alte detalii AICI.

*Camelia Voiculescu

Implicată la vârf în afacerile familiei, Camelia Voiculescu a fost judecată în dosarul de şantaj Antena Group-RCS & RDS. La sfârşitul lunii iunie, instanţa s-a pronunţat definitiv în acest caz.

Au primit condamnări fostul director Antena Group, Sorin Alexandrescu, Şerban Pop, şi şefa grupului Intact, Camelia Voiculescu. Singurul care a mers la închisoare a fost Sorin Alexandrescu. Antena Group a fost condamnată la plata unei amenzi penale de două sute de mii de lei. Totodată, judecătorii au decis să-l achite pe Dan Voiculescu. Detalii AICI.

*Vlad Cosma

Mircea Cosma, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova și fost lider al filialei locale a PSD, a fost condamnat, în primă instanță, la opt ani de închisoare și returnarea, împreună cu ceilalţi condamnaţi, a unei sume de circa 4 milioane de lei. Unul dintre condamnaţi este fiul său, Vlad Cosma, parlamentar PSD, care a primit tot o pedeapsă care poate fi atacată, de cinci ani de închisoare. Detalii AICI.

*Ingrid Vlasov

Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un al treilea dosar. Alături de el, în dosar este inculpată și fiica sa, Ingrid Vlasov. Detalii AICI.

*Şerban Tănăsescu

Mihai Tănăsescu, ministrul Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul Microsoft. Concret, anchetatorii spun că Mihai Tănăsescu ar fi primit 82.000 de dolari, în contul fiului său Şerban Mihai Tănăsescu-Ienciu. Detalii AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri