Dan Șova ar fi luat 100.000 de euro mită. DNA cere încuviințarea reținerii și arestării

Data publicării:
dan sova fb

ACTUALIZARE 18.27. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, l-a sesizat pe procurorul general al României pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, a anunțat DNA.

Comunicatul DNA:

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. (detalii în comunicatul nr. 1822 din 19 noiembrie 2015).

Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.


ACTUALIZARE 17.46. Potrivit DNA, Dan Șova ar fi luat mită 100.000 de euro. Procurorii îl acuză de trafic de influență.

În același dosar a fost reținut și Mihai Bălan, director general al CET Govora, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

Dan Șova ar fi cerut – și primit – de la denunțătorul din acest dosar, un avocat, suma de 100.000 de euro. Senatorul i-ar fi spus denunțătorului că îi poate asigura un contract de asistență juridică cu CET Govora, cu o valoare de 10.000 de euro pe lună, și îi cerea 5.000 de lei pe lună din această sumă.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 noiembrie 2015, a inculpatului BĂLAN MIHAI, director general al CET Govora, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale).
În aceeași cauză, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul ȘOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
Din ordonanțele de punere în mișcare a acțiunii penale și de reținere întocmite de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Concret, inculpatul Șova Dan-Coman i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.
În schimbul acestui serviciu, Șova Dan-Coman a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.
În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.
În aceeași perioadă, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.
În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme inculpatul Bălan Mihai nu mai ocupa funcția de director general al CET.
În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcția de director general al CET Govora. 
În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro. 
Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București.

În sarcina inculpatului Bălan Mihai s-a reținut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocați două contracte și, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora și a produs o pagubă patrimoniului societății în cuantum de 1.301,410 lei.

Inculpaților Șova Dan-Coman și Bălan Mihai li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 cod de procedură penală. 

La data de 20 noiembrie 2015, inculpatul Bălan Mihai urmează a fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  

Din informațiile Digi24, parlamentarul a fost adus la DNA în calitate de suspect. În biroul unui procuror, senatorului i se aduc la cunoștință noi învinuiri. Ar fi vorba despre un nou dosar care îl vizează. Având în vedere funcțiile sale de până acum, învinuirile pot avea legătură cu funcția sa de parlamentar sau cu cea de avocat.

Dan Șova nu poate fi pus sub acuzare pentru acte comise în perioada în care a fost ministru al Transporturilor, pentru că ar fi nevoie de un nou aviz. 

Dan Șova mai este cercetat în dosarul Rovinari-Turceni. Procurorii DNA îl acuză pe Dan Şova de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. În aceeași cauză, față de Dan Şova se efectuează și acte de urmărire penală pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Rovinari-Turceni. În același dosar este urmărit penal și Victor Ponta. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri