De ce vrea ministrul Justiției să desecretizeze arhiva SIPA

Data publicării:
tudorel toader govro

Tudorel Toader a anunțat, miercuri dimineață, că urmează legile în vigoare în ceea ce privește arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA). Ministrul Justiției a negat că a fost presat de Liviu Dragnea.

Nu m-a presat și nu mă presează nimeni. Există o lege 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. Dacă vreți, da, normele de tehnică legislativă ne obligă să respectăm anumiți pași procedurali”, a spus ministrul Justiției.

Întrebat dacă acțiunea sa vine în contextul declarației lui Liviu Dragnea, președinte PSD, că nivelul încrederii în ceea ce-l privește ar scădea la zero dacă nu va desecretiza arhiva, ministrul a răspuns că sunt aprecieri ale jurnaliștilor.

„Eu am decis să desecretizez arhiva pentru că este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori în spațiul public, de regulă la venirea unui nou ministru al Justiției. Dacă există un interes public constant și atât de evident pentru conținutul acestei arhive, interesul trebuie respectat și o voi desecretiza”, a subliniat Toader, adăugând că va urma procedura legală.

Astăzi, ministrul Tudorel Toader a anunțat că va iniția procedura de desecretizare în cel mai scurt timp. „Am depășit stadiul de intenție și am luat decizia ca, în cel mai scurt timp, să desecretizez arhiva SIPA, respectând procedurile legale. Decizia e a mea, nu a directorului (ANP, n.red.). Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp desecretizez arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.

Scandalul a reizbucnit după ce Dan Andronic, ziarist, i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete despre procurori şi judecători.

Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. 

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠ 

Judecătorul Cristi Danileţ a anunţat că a sesizat Parchetul General în legătură cu informaţiile din articolul privind arhiva SIPA apărut în Evenimentul Zilei, sesizarea sa vizând „deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA”. „Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre „curajoşii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu mă joc”, a scris Danileţ.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri