Decizie în instanţă. Poţi recupera sumele plătite în plus dacă ai rambursat creditul anticipat?

Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES
FOTO: Agerpres

Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată să decidă într-o chestiune spinoasă pentru clienții băncilor care au acuzat introducerea de clauze abuzive în contractele de credit. Mai exact, judecătorii vor decide dacă îţi poți recupera sumele plătite în plus, dacă ai rambursat anticipat creditul sau ai terminat de platit ratele înainte de încheierea procesului deschis împotriva băncilor. Decizia ICCJ va fi obligatorie și trebuie aplicată în toate cazurile similare viitoare.

Chestiunea recuperării sumelor plătite pentru comisioane declarate abuzive după rambursarea integrală a creditului a ajuns în atenţia Curţii Supreme în urma unei sesizări venite de la Tribunalul Braşov.

Magistraţii braşoveni au decis, în 2016, să dea câştig de cauză unei femei care a dat banca în judecată şi a obţinut rambursarea comisionului de risc la doi ani după ce a achitat tot creditul.

Banca a contestat decizia. Ajuns în faza finală, procesul a fost suspendat, după ce Tribunalul Braşov a solicitat Curţii Supreme să pronunţe o decizie de principiu.

Judecătorii trebuie să stabilească dacă persoana care a rambursat integral un credit mai are calitatea de consumator, singurul îndreptăţit, conform legii, să conteste clauzele abuzive dintr-un contract.

Nicăieri în cuprinsul legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte legiuitorul nu s-a referit la contractele închise, iar dacă prevederile legii s-ar fi aplicat contractelor închise, probabil că legiuitorul ar fi prevăzut acest aspect.

Hotărârea aşteptată de la magistraţii instanţei supreme va fi definitivă şi aplicată obligatoriu în toate cazurile similare. Mai ales că, în ultimii ani, probleme asemănătoare au primit decizii diferite. Ba chiar la Tribunalul Braşov unii judecători au dat dreptate clienţilor, în timp ce alţii au considerat că, odată rambursat creditul, clientul nu mai are dreptul de a contesta clauzele abuzive. Şi alte instanţe din ţară au soluţionat diferit dosare asemănătoare.

FOTO: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri