Denunţătorul lui Sorin Oprescu: Primarului i-am dus un milion de euro

Data publicării:
oprescu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Popa a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat, alegând să beneficieze de procedura simplificată. El a arătat că, din 2010 până în 2013, a fost director al Palatelor Brâncoveneşti, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Administraţiei Cimitirelor.


În debutul declaraţiei, Popa a explicat structura mitei: 33 la sută la denunţători, restul de 67 la sută împărţit astfel: 45 la sută Sorin Oprescu, 10 la sută pentru Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei şi restul la el.

La acel moment al procesului, avocaţii lui Oprescu au cerut ca denunţătorul să povestească ce îşi aminteşte şi să fie citit rechizitoriul procurorilor.

Popa a relatat că, din 2012, „foarte mulţi prieteni mi-au spus că nu sunt agreat şi că primarul vrea să mă dea afară. Inclusiv directoarea de la Mediu, Oana Grigore, mi-a spus acest lucru. Am vorbit cu ea să mă introducă la primar”.

Fostul director a continuat: „Mi-a zis că mă aşteaptă la Ciolpani. Am ajuns într-un foişor, Oprescu mi-a zis că de acum înainte ştiu care-i drumul şi să am grijă să nu fiu urmărit şi că Oana Grigore răspunde cu capul pentru mine. A doua zi am avut o discuţie cu aceasta şi am dedus că trebuie să cer bani de la contractori pentru primar şi aceasta mi-a confirmat că, atunci când sunt strânşi, să-i spun să-mi facă legătura cu Oprescu”, a mai declarat Popa în faţa judecătoarei Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti.

El a mai povestit că în 2013 a fost la Ciolpani de patru sau cinci ori, din aprilie până în august, şi i-a dus mită lui Oprescu, împreună cu Romeo Albu, care încasa banii de la constructori, lei pe care îi schimba în euro şi îi ducea cu maşina la Ciolpani. „Câte 50 de mii de euro de fiecare dată”, a precizat fostul director.

La întrebarea judecătoarei dacă Sorin Oprescu i-a cerut mită direct, Popa a răspuns că da, din 2014, iar în 2013 îl întreba „când ne vedem pe câmp?”.

Popa a continuat declaraţia şi a arătat că, după ce a fost mutat la Adminstraţia Cimitirelor, a făcut bugetele, a vorbit cu denunţătorii, iar primarul i-a cerut să continue lucrările cu aceeaşi firmă deoarece „băieţii se pricep”

„Sugestia acestora a fost să închei contractul cu Delta Construct urmând ca firma Green Line să subcontracteze lucrările”, a adăugat Popa. „Am stabilit cu reprezentanţii firmelor contractele şi, cu referire la gardul domeniului Mogoşoaia şi cavoul Bibescu, am stabilit ca mita să fie de 11 milioane de lei”, a mai spus fostul director.

Întrebat dacă a fost forţat de cineva să facă denunţurile, Popa a arătat că nu a fost ameninţat şi că doar conştiinţa civică a contat. „Am fost un dobitoc. Nu m-a convins doamna procuror”, a continuat Popa, unul dintre denunţătorii fostului primar.

Întrebat cine a fost liderul grupului infracţional organizat din Primăria Capitalei, Popa a recunoscut că el a fost la început, dar că „nu se putea constitui grupul fără Constantinescu şi fără Oprescu”.

Chestionat cum îl plătea pe Constantinescu, Popa a arătat că se întâlnea cu el la o terasă, Constantinescu punea o borsetă pe masă, el punea banii în ea, directorul economic consuma ce comanda, îşi lua borseta şi pleca.

Suma pe care ar fi convenit-o drept mită cu Cristian Stanca, zis Grenadă, fostul şofer al lui Oprescu, ar fi fost de 45 la sută pentru fostul primar. Întrebat cum îi dădea mită lui Oprescu, Popa a arătat că schimba maşinile şi verifica să nu fie urmărit.

La întrebarea judecătoarei cum se dădeau efectiv banii, Popa a relatat că intra din bucătărie în living, lăsa telefoanele pe o tavă, iar banii erau puşi într-o pungă de cadou, pungă pe care o punea sub o pernă a canapelei.

În continuare, el a vorbit despre ziua flagrantului. „Chiar în ziua aia l-am anunţat pe Oprescu că mi-a murit bunicul. Mi-a zis că ne vedem "pe câmp", la Ciolpani şi i-am dat banii. Când aduceam banii spuneam suma şi provenienţa acestora, nu verifica şi spunea doar mulţumesc. După 2013 eram ca fraţii. Până atunci, avea o atitudine rece, fără confidenţe”, a completat Popa.

Întrebat de instanţă ce a primit de la administratorii firmelor de construcţii care câştigau contracte cu primăria, Popa a arătat că a primit în 2015 patru aparate de aer condiţionat şi un frigider de la Green Line, în valoare de 100 de mii de lei, „obiecte necesare pentru restaurantul soţiei mele şi soţiei domnului Stanca”.

La curiozitatea avocaţilor cine este „Barosanu'” din înregistrările telefonice, Popa a spus că acesta este Sorin Oprescu. În continuare, fostul director a recunoscut că suma totală pe care a primit-o ca mită a fost de 400 de mii de euro în doi ani. „I-am cheltuit pe vacanţe, un ceas, pe prostii, o parte mi-a fost confiscată”, a declarat Bogdan Popa.

Despre mita împărţită funcţionarilor din primărie, Popa a susţinut că, în doi ani, „cred că un milion de euro a primit Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu 300 de mii de euro, Cristian Stanca a primit 300 de mii”.

Întrebat cum s-a ajuns la suma de 25.000 de euro mită pentru Oprescu, fostul director a declarat: „Noi trebuia să luăm 60 de mii de la denunţători. Ne-am întâlnit la braserie, dar am văzut ceva suspect, câteva maşini. Nu am luat banii. M-am dus către casa lui Stanca, i-am zis că am luat banii şi l-am întrebat cum îi împărţim. Stanca mi-a zis să-i dau 25 de mii lui Oprescu şi restul să-l împărţim noi”.

Bogdan Popa a mai spus fostul primar general i-a promis şi alte funcţii la Cimitire, apoi la ALPAB. „Am vorbit cu denunţătorii şi le-am promis că o să le atribui contracte şi de la ALPAB”.

Unul dintre avocaţi a vrut să ştie cine este Mădălin Dumitru şi cum a fost prezentat de Sorin Oprescu, dar întrebarea lui a fost respinsă de judecătoarea Pârvu.

Instanţa a mai insistat ca Popa să relateze un episod despre un anume Gheorghe Florea, un investitor influent în primăria lui Oprescu. „În vara lui 2014 am fost vizitat de Gheorghe Florea, care mi-a zis că a fost la Oprescu şi mi-a cerut să-i dau lucrări publice. Oprescu mi-a zis să-i dau o lucrare. A doua zi, am vorbit cu un denunţător din dosar, proprietar de firmă,  şi i-am cerut să-i subcontracteze un cimitir lui Florea”, a mai declarat Popa.

La final, după opt ore de audieri, judecătoarea a decis să oprească şedinţa de judecată. În glumă, Sorin Oprescu i-a spus judecătoarei că avocatul său vorbeşte, iar el primeşte amenzi. „Puneţi-l să le plătească. Sau i le scădeţi din onorariu”, a replicat judecătoarea. „Nu ştiu doamnă, imediat se dictează amendă pentru Oprescu, eu n-am zis nimic, probabil i-am luat vreun câine de acasă”, a adăugat fostul primar.

Audierea lui Bogdan Popa va continua în şedinţa de marţi, când va fi audiat şi celălalt denunţător, Romeo Albu.

Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Cameră preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie fiind primul termen.

Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit grupul infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa.

„La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, Primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să "valideze"activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri