Deținuți-scriitori | Raluca Prună propune o reducere cu maximum 20 de zile a pedepsei pentru toate lucrările scrise

Data publicării:
pruna

Ministrul Justiției afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că va propune menținerea dispoziției privind reducerea pedepsei pentru deținuții care au scris cărți. Cu toate acestea, Raluca Prună a precizat că poziția Ministerului Justiției va fi să se reîntoarcă la textul așa cum a fost el formulat atunci când Legea 254/2013 a fost elaborată, respectiv că beneficiul primit pentru toate lucrările este de 20 de zile.

O decizie formal vorbind nu a fost luată, însă am să dau o știre. (...) Pentru că nu am găsit argumente suficiente pentru abrogare din partea instituțiilor cu care lucrăm, vom menține această dispoziție și știrea pe care o dau este că cel mai probabil - eu trebuie să depun acest proiect guvernului, poziția Ministerului Justiției va fi să se reîntoarcă la textul așa cum a fost el formulat atunci când Legea 254/2013 a fost elaborată. Și textul guvernului atunci spunea că beneficiul primit pentru toate lucrările, pentru lucrări științifice, deci asta înseamnă pentru toate lucrările, este de 20 de zile. Cum timpul este scurt, nu avem timp să facem un studiu de impact elaborat, cel mai probabil acesta va fi textul pe care Ministerul Justiției îl va pune pe masa Guvernului, urmând ca procedura să fie mai riguroasă”, a detaliat ministrul Justiției.

Ministrul a explicat că, de la momentul la care Guvernul prin ordonanță a decis suspendarea, s-a început să se lucreze într-un grup de lucru din care au făcut parte și reprezentanți ai sistemului judiciar, ai CSM-ului care s-au opus abrogării, și cu Ministerul Educației, în măsura în care verificarea caracterului științific nu poate fi făcut altfel decât prin structuri ale acestui minister.

Validarea caracterului științific trebuie să fie făcută pentru lucrări științifice scrise în penitenciar la fel ca pentru lucrări științifice scrise în afara penitenciarului. Am avut aceste discuții și există o opinie conturată cum că, în fine, avem un procedeu care va fi mai riguros pentru controlul științificității, în sensul că dacă până acum îți trebuia numai semnătura unui conferențiar sau a unui profesor universitar care să ateste că tema este relevantă pentru un domeniu, după care nimeni nu mai controla lucrarea ca atare, noi acum vom introduce și un control de științificitate a lucrării odată ce a fost elaborată”, a precizat Raluca Prună.

Ministrul Justiției a adăugat că sunt penitenciare, printre care cel de la Iași, unde s-au scris numai două lucrări în toți acești ani pe textul de lege și pe procedura care au fost în vigoare.

Două lucrări - una scrisă de un profesor universitar și una scrisă de un avocat, pentru că acolo conducerea penitenciarului a spus celor care voiau să scrie: 'Vrei să scrii? Atunci, scrii pe foi ștampilate de penitenciar, semnate de penitenciar, scrii în sala de lectură sau în bibliotecă sub supravegherea educatorilor și în clipa în care ai terminat de scris, lași manuscrisul în acea sală și mai vii a doua zi și continui să scrii'. Și încă o dată, chiar și în condițiile acelui cadru legislativ, în Penitenciarul Iași, care nu e deloc un penitenciar mic, s-au scris două lucrări. Sunt alte penitenciare unde nu s-a scris nicio lucrare, urmându-se la fel o procedură riguroasă. Și sunt penitenciare pe care nu vreau să le numesc, le știți pentru că am dat lista publicității, unde s-au scris peste 150 de lucrări pentru că se lăsa manuscrisul seara la dispoziția persoanei aflate în detenție. Bun..., ceva se întâmpla, că peste noapte lumea scria foarte mult”, a mai declarat ministrul.

Raluca Prună declară că MJ va pune pe masa Guvernului un text care să nu sancționeze munca intelectuală, însă admite că, personal, consideră că locul cercetării științifice nu este deloc în penitenciar.

„Noi avem niște condiții de precaritate atât de mari încât altele sunt urgențele sistemului, și în cea mai mare parte din penitenciare nu se poate face cercetare științifică, care nu înseamnă numai faptul de a scrie din amintiri, înseamnă și faptul de a consulta o bibliografie. Ori acest lucru nu este cu putință. În orice caz, nu pe bandă rulantă așa cum s-au produs cărțile care s-au scris”, a adăugat ministrul Raluca Prună.


La sfârşitul lunii ianuarie, odată cu suspendarea beneficiilor pentru deţinuţii scriitori, Executivul anunţa reguli mai dure pentru cei care scriu cărţi în spatele gratiilor. Specialiştii au sugerat ca textele să fie verificate ca în sistemul universitar, doar că un astfel de demers ar fi presupus costuri mari. Legea iniţială a fost suspendată după ce în trei ani, 188 de deţinuţi au obţinut scăderea pedepselor pentru 425 de lucrări semnate.

Printre ei este şi George Becali, care a şi fost audiat la DNA săptămâna trecută pe tema celor cinci cărți scrise în penitenciar. Iar George Copos este pus sub acuzare pentru plagiat tocmai pentru una dintre cărţile scrise în penitenciar.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri