DIICOT: Urmărire penală în cazul CFR Cluj. Mai multe persoane şi-au însuşit aproape 8,5 milioane de euro

Data publicării:
1047-1

 

Comunicatul DIICOT:

„La data de 19.05.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj efectuează un număr de 20 de percheziţii pe raza municipiilor  Bucureşti şi  Cluj-Napoca urmând a fi citaţi în vederea audierii un număr de 10 persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 – 2013 mai multe persoane, având atribuţii de gestiune sau administrare în cadrul unei societăţi comerciale care deţine un club sportiv, şi-au însuşit suma de 8.485.682 euro din patrimoniul respectivei societăţi.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat  în actele contabile ale societăţii comerciale   cheltuieli care nu au avut  la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat  operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 euro.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Sălaj, Maramureş şi Bistriţa –Năsăud, precum și jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri