Dinu Patriciu a murit. Ce se întâmplă cu dosarul Rompetrol

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-1

 

Procesul, aflat în fază finală la Curtea de Apel Bucureşti, continuă în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi, printre care senatorul Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru Sorin Pantiş. Î

în primă instanţă, toţi au fost achitaţi de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Dinu Patriciu era vizat şi într-un alt dosar, legat de privatizarea rafinăriilor Vega şi Petromidia, aflat încă în ancheta procurorilor, însă şi acest caz va continua faţă de alte persoane.

Dosarul Rompetrol a ajuns în instanță în 2006, dar judecata a început abia în 2011. În cei cinci ani scurși au existat nu mai puțin de 60 de termene amânate.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001 suma de 85 milioane USD, cuvenită de fapt bugetului de stat.

În acelaşi dosar, Patriciu era acuzat că, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, când a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard acţiuni RRC de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd.

În perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arată în rechizitoriu, omul de afaceri „a organizat şi a dispus lansarea şi afişarea în sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti a unor ordine de bursă de vânzare şi cumpărare, cu consecinţa inducerii unor semnale false şi înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare cu privire la cererea, oferta şi preţul acţiunilor tranzacţionate cu simbolul RRC”.

La data de 6.04.2004, cu o zi înainte de începerea tranzacţionării acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, Patriciu i-ar fi dezvăluit lui Sorin Roşca Stănescu informaţia privilegiată privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04.2004 i-ar fi dezvăluit lui Sorin Pantiş informaţia privilegiată privind preţul pe care societăţile controlate de grupul de firme Rompetrol urmau să îl afişeze în aceeaşi zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri