Divizia din Austria a Fujitsu Siemens și-a denunțat angajații la DNA

Data publicării:
fujitsu siemens

În 2004, directorul de atunci al Fujitsu Siemens Austria, Marcus Dekan, a efectuat o vizită la Palatul Victoria și i-a oferit formal statului român dreptul de a folosi softurile Microsoft.

Acum, Fujitsu Siemens Austria îi anunță pe procurorii anticorupție că unii dintre angajații companiei au săvârșit fapte de corupție în relația cu guvernul României de la acea dată. Niciun nume denunțat de compania austriacă nu a ieșit deocamdată la suprafață și nu este clar dacă directorul Marcus Dekan a fost implicat în vreun fel în acel scandal.

Directorul Marcus Dekan FOTO: Digi24

Cert este că vizita austriacului în 2004 a pus bazele controversatei legături dintre Fujitsu Siemens și Guvernul României.

Însă procurorii spun că sforile nu au fost trase de la Viena, ci de la București, de șeful de atunci al Fujitsu Siemens România, Claudiu Florică.

În acest moment, Claudiu Florică este atât denunțător în dosarul Microsoft, cât și suspect. Potrivit anchetatorilor, el s-ar fi ocupat cu acordarea mitei în schimbul contractelor oferite de statul român pentru achiziția de licențe informatice.

Direcția Națională Anticorupție a cerut urmărirea penală a nouă foști miniștri în acest dosar. Și nu numai.

DOSARUL MICROSOFT. Traian Băsescu a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale a cinci foști miniștri

Primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru au fost aduși pe rând, luni, sub escortă, la DNA. Procurorii susțin că ei sunt oamenii care au pornit mecanismul corupției în dosarul Microsoft. Fiecare, spun procurorii, reprezintă o rotiță în mașinăria care a păgubit statul cu 60 de milioane de lei.

Claudiu Florică controla firmele implicate în dosarul Microsoft prin hățișul offshore-urilor

 „În situația lui Gheorghe Ștefan se discută de transferuri de patru milioane de euro, operațiuni financiare care ar fi fost făcute în vederea susținerii acestui proiect de licențe Microsoft”, a declarat avocatul Cătălin Dancu.

Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan sunt acuzați că, la cererea lui Claudiu Florică, și-ar fi folosit influența pentru a fi aprobate contractele pentru licențele gigantului IT. În schimb, potrivit martorilor, Dorin Cocoș a primit aproximativ 8-9 milioane euro, Gheorghe Ștefan circa 3 milioane de euro, iar Gabriel Sandu 4,8 milioane de euro în mai multe tranșe. Cel puțin o parte din bani erau trecuți prin conturi offshore. Iar de aceste operațiuni financiare externe s-ar fi ocupat mai multe persoane, între care și fostul tenismen Dinu Pescariu.

Off-shore-urile, „puşculiţă” pentru banii negri. DNA: Mita din dosarul Microsoft, plătită prin firme din paradisuri fiscale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri