DNA are peste 150 de dosare de corupţie în sistemul de sănătate

Data publicării:
hol spital

Vorbind despre corupţia din sistemul de sănătate, Laura Codruţa Kovesi spune că în toate cazurile este vorba despre achiziţii publice şi despre mită.

"În principal, astfel de dosare sunt legate de achiziţiile publice - cumpărerea de medicamente, produse sanitare, aparatură. În toate aceste dosare, acuzaţiile principale sunt de abuz în serviciu. Pentru noi, corupţia în sănătate a fost o prioritate în ultimii ani.

La prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2015 am spus că, din păcate, cetăţenii sunt cei care plătesc, prin preţul medicamentelor, atunci când se dă mită medicilor ca să prescrie unele tratamente. Am fost criticată, ca nu ar fi trebuit să vorbesc.

Un exemplu este un manager de spital care a fost trimis în judecată abuz în serviciu în legătură cu achiziţii publice. Nu şi-a pierdut funcţia şi în urmă cu mai puţin de o lunî a fost prins, din nou, luând mită. La DNA sunt peste 150 de dosare cu fraude în achiziţii publice în sănătate."

Este un fenomen cu care ne confruntăm tot mai mult în ultima perioadă de timp. Așa rezultă, cel puțin, din anchetele noastre. Sunt peste 70 de persoane trimise în judecate numai în ultimii 2 ani pentru achiziții în domeniul Sănătății. Sunt aceleași tipologii și se simte că nu sunt luate suficiente măsuri de prevenire a unor astfel de fapte. De obicei, mita care se dă în domeniul Sănătății este un pic mai mare decât în alte domenii. Avem situații în care cuantumul mitei ajunge și până la 20 la sută din valoarea contractului. Cel mai des întâlnite fapte sunt cele de abuz în serviciu. Vorbim de acele contracte prin care, dacă vreți, se maschează mita și acestea sunt cel mai des întâlnite în sectorul Sănătății. De aceea este foarte important ce se va întâmpla marți, la CCR. Pentru că în situația în care o astfel de faptă (abuzul în servciu, n.r.) va fi dezincriminată, acest de infracțiune nu o sa mai putem investiga”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Citiţi şi:

Laura Codruța Kovesi: Prejudiciu de 620 de milioane de euro în dosare de abuz în serviciu doar pentru anul trecut

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri