DNA cu ochii pe polițiști

Data publicării:
DNA 2

Părea că le-am văzut pe toate, când poliţiştii scoteau mita din căciulă, dar oamenii legii continuă să surprindă. Doi ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale al sectorului 6 au ajuns să fie acuzaţi şi de ultraj, după ce au luat mită 8000 de lei într-un complex comercial din Bucureşti.

Ioana Ciurlea, reporter Digi24: „Când au ieşit din acest centru comercial cu mita în buzunar, cei doi poliţişti au dat de un ofiţer al DNA sub acoperire, care le intrase în maşină pe jumătate. Ca să scape de el şi să rămână cu banii, poliţiştii l-au târât pe ofiţer până undeva la ieşirea din centrul comercial. ”

În cătuşe a ajuns şi Tudorică Marin, şeful Poliţei Sinaia. L-ar fi protejat de controale pe un dezvoltator imobiliar din staţiune şi ar fi intermediat vânzări de apartamente şi case în beneficiul amicului său. La început a primit în schimbul ajutorului peşte şi carne tocată, ulterior, însă, din comisioane, şi-a ridicat propriul bloc!

„Cât peşte aţi cerut ca să daţi informaţii?”

Numărul doi din Poliţia Brăila a fost şi el reţinut luna acesta. Şi-a obligat subalternii să falsifice un proces verbal pentru a ascunde identitatea unui agresor în trafic, spun procurorii. Cei doi agenţi, care s-au conformat iniţial ordinelor şefului, au fost puşi şi ei sub acuzare pentru fals şi favorizarea infractorului.

În 2016, poliţiştii par doar să continue tendinţele anului trecut. Numai în decembrie anul trecut, opt oameni ai legii au fost acuzaţi, reţinuţi sau trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.

Andreea Georgescu reporter Digi24: „În ultima luna din 2015 procurorii anticorupţie au pus sub acuzare patru poliţişti de la Rutiera din Vaslui pentru luare de mită. În aceeaşi perioadă a fost reţinut șeful Serviciului de Investigații Criminale sector 3 şi un subaltern pentru favorizarea infractorului. O acuzaţie ce îl vizează şi pe un ofiţer de la IPJ Satu-Mare. Tot în decembrie 2015 procurorii au încheiat ancheta şi l-au trimis in judecată pe un comisar șef de la Secția 11 din Bucuresti pentru acuzaţii de luare de mită.”

Sunt şi poliţişti care şi-au pus în pericol libertatea şi cariera pentru şpăgi de câţiva lei. Fripturi, baxuri cu apă, ţuică sau peşti înveliţi în ziare. Sunt spăgi pentru care oamenii legii au fost trataţi la fel ca marii corupţi.

„Toţi suntem oameni, toţi greşim, nimeni nu e sfânt pe pământul asta.”

Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex: „Este ca un drog. Au apucat să ia o dată şi şi-au stabilit cheltuielile, nivelul de trai, şi în funcţie de sumele care erau necuvenite. Aş propune ca parlamentarii să ia în calcul adăugarea unui spor de pedeapsă pentru oamenii legii, fie ei procurori, judecători sau poliţişti, care săvârşesc fapte de corupţie.”

În fiecare an, între 200 şi 300 de angajaţi ai Ministerului de Interne ajung să fie acuzaţi că au primit bani sau alte bunuri ca să încalce legea. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani, au fost condamnaţi mai puţin de 100.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri