DNA descinde la primării. Reacțiile lui Klaus Iohannis și Emil Boc

Data publicării:
DNA facebook-1

În cinci primării mari din ţară, procurorii au căutat contractele cu firma Coral Impex, care se ocupă de deratizare în 20 de localităţi.

Pe site-ul propriu, firma CoraI Impex din Ploieşti se recomandă ca fiind numărul unu în deratizări, dezinsecţii şi tratamente fitosanitare. Compania a fost fondată în 1993, are peste 200 de angajaţi şi are contracte cu peste 20 de municipalităţi din România.

La Cluj-Napoca, firma are contract cu primăria din 2006 şi a încasat până acum 74,4 milioane de lei.

Nu am alte date despre acest contract. El a fost încheiat în 2006, s-a prelungit în 2010. Eu n-am fost aici în 2010, dar bănuiesc că era cât se poate de legal pentru că altfel nu se putea prelungi, a fost prin hotărârea Consiliului Local cu toate procedurile aferente”, a spus primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

O altă ţintă a procurorilor - Primăria Sibiu. Contractul datează de pe vremea când primăria era condusă de actualul preşedinte.

Reporter: Domnule preşedinte, sunt percheziţii la Primăria Sibiu. Ştiţi ceva despre asta? Pentru un contract încheiat pe când dumneavoastră eraţi primar, în perioada 2012-2015, cu o firmă de deratizare.

Klaus Iohannis: Cu siguranţă o să aflu.

Reporter: Nu ştiţi despre ce este vorba?

De la Primăria Sibiu a fost dusă la audieri şefa Direcţiei Tehnice din vremea când a fost semnat contractul.

„Conducerea instituției a fost anunţată de un reprezentant DNA că vor avea loc percheziţii care vizează un angajat al Direcţiei Tehnice”, a spus Mirela Gligore - purtător de cuvânt la Primăria Sibiu.

Primăria din Alba Iulia are un contract cu societatea din Ploieşti încă din anul 2012, când în urma licitaţiei firma a fost declarată câştigătoare de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Potrivit contractului, suma pe care primăria o plăteşte, anual, pentru serviciile de deratizare şi dezinsecţie este de 950 de mii lei.

Contractul are o perioadă de 4 ani, este o delegare de gestiune pe legea 51, este perfect, n-a fost prelungit. Acum cred că firma are undeva probleme şi se anchetează toate legăturile”, a spus Mircea Hava, primarul din Alba Iulia.

Anchetatorii au ridicat documente şi de la primăria Zalău.

„Percheziţiile s-au făcut la nivelul directorului Corp Control Comercial care gestionează acest contract”, a spus primarul din Zalău, Radu Căpâlnașiu.

Primăria Ploieşti nu doar că are un contract cu firma, dar a şi primit sponsorizări de la această companie.

Iulian Liviu Teodorescu, viceprimar cu atribuții de primar: Din ce am văzut eu până acum a fost o astfel de sponsorizare în 2011.

Reporter: Pentru?

Iulian Liviu Teodorescu: O să vedeţi dvs. Ulterior.

Directorul firmei Coral Impex nu pare deranjat de descinderile procurorilor şi spune că verificările sunt chiar binevenite.

„Nu este vorba de justificat. În opinia mea, probabil că au fost nişte reclamaţii sau sesizări din oficiu, nu ştiu, dar consider că aşa e bine să se facă. Din punctul meu de vedere, noi ştim că avem totul în legalitate”, a spus Alexandru Badea.

Pe lângă primării, procurorii au percheziționat și sediile unor firme și casele unora dintre cei implicați.


ACTUALIZARE 12:00  Sunt descinderi în șase primării mari în cautarea de probe. Inclusiv la Primaria din Sibiu au ajuns procurorii din cauza contractelor încheiate cu o firmă de deratizare şi dezinsecţie încheiate, în cazul Sibiului, când președintele Klaus Iohannis era primar. Firma respectivă ar fi abonată la contractele cu statul.

Reacția lui Klaus Iohannis

Reporter: Domnule preşedinte, sunt percheziţii la Primăria Sibiu. Ştiţi ceva despre asta?

Pentru un contract încheiat pe când dumneavoastră eraţi primar, în perioada 2012-2015, cu o firmă de deratizare.

Klaus Iohannis: Cu siguranţă o să aflu.

Reporter: Nu ştiţi despre ce este vorba?

Reacția lui Emil Boc

Nu am alte date despre acest contract. El a fost încheiat în 2006, s-a prelungit în 2010. Eu n-am fost aici în 2010, dar bănuiesc că era cât se poate de legal, pentru că altfel nu se putea prelungi, a fost prin Hotărârea de Consiliul Local cu toate procedurile aferente. Din câte văd eu, e o chestiune de suspiciuni de fapte de corupţie săvârşite de către funcţionari din Administraţia publică locală? Nu ştiu la ce se referă, dar suspiciunile există şi acest lucru se cercetează. 


La Cluj, anchetatorii au solicitat copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi o firmă care se ocupă de deratizare şi dezinsecţie. La Sibiu, conducerea a fost informată de un reprezentant DNA că se vor efectua în cursul zilei de miercuri percheziții care vizează un angajat al serviciului tehnic, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al Primariei din Sibiu, Mirela Grigore.

Procurorii din cadrul DNA Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015, precizează un comunicat DNA.


„În cursul zilei de 07 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care cinci sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, arată DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri