DNA: Încrederea în actul de justiție este reflectată în numărul sporit de sesizări

Data publicării:
DNA facebook-1

Foto: Facebook

Numărul tot mai mare de sesizări înregistrate de la persoanele fizice sau juridice în ultimii doi ani la DNA arată că tot mai mulți oameni înțeleg efectele nocive ale corupției și refuză să mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc. În anul 2015, numărul sesizărilor de la cetățeni și persoane juridice a fost cu 40% mai mare decât anul trecut, iar în anul 2014 a crescut cu 75% față de anul precedent”, se precizează în comunicat.

Potrivit Agerpres, DNA își îndeplinește rolul pentru care a fost creată, acela al combaterii corupției la nivel înalt, în ultimii zece ani fiind trimise în judecată peste 8.000 de persoane, dintre care 5.000 au fost condamnate definitiv.

„Printre cei pedepsiți pentru fapte de corupție figurează numeroși demnitari de rang înalt, ceea ce arată că principiul nimeni nu este mai presus de lege devine realitate în România. Combaterea corupției răspunde unui interes major al societății pe care cetățenii îl înțeleg și îl asumă tot mai mult în ultima perioadă. Investigațiile desfășurate de DNA au expus scheme, practici și mecanisme de drenare a resurselor statului în beneficiul unei categorii restrânse de privilegiați și în detrimentul majorității populației”, se mai menționează în comunicat.

Un alt aspect subliniat este cel al anchetelor la nivel înalt, care au provocat reacții din partea celor vizați, persoane cu putere, influență și notorietate, însă tentativele „de a limita eficiența instituției, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele” au eșuat, asta și datorită susținerii din partea societății civile, cea care a exprimat interesul publicului.

„Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre corupție ca prioritate pe agenda publică. Sprijinul unei majorități importante a populației, provenit din încredere și speranță, reprezintă un context adecvat pentru realizarea unei schimbări profunde de mentalitate care să pună preț pe corectitudine, merite și respectarea legii. Atâta vreme cât independența procurorilor și stabilitatea instituțională a DNA se vor menține, instituția își va continua activitatea în mod corect și profesionist, pentru asigurarea unui act de justiție corect, echilibrat, fără partizanat, în beneficiul statului de drept și cetățeanului român”, se mai arată în comunicatul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri