DNA l-a invitat și pe IPS Teodosie pentru lucrările care i-au scurtat detenția lui Gigi Becali

Data publicării:
ips teodosie la dna - captura

 

''Cei doi ierarhi, în calitatea lor de profesori universitari, și-au asumat personal, neangajând instituția Bisericii, actul de recomandare spre publicare a cărților respective, cărți al căror conținut a fost apreciat ca unul conform cu învățătura creștin-ortodoxă'', a declarat, pentru Digi24.ro, Vasile Bănulescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 Vasile Bănulescu a mai precizat că Patriarhia urmărește ''derularea oficială a cercetărilor instituționale și consideră că e firesc să nu se antepronunțe''.

În aceeași declarație, Bănulescu a făcut referire și la Comisiile de etică ale celor două universități unde predau Laurențiu Streza (Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu) și IPS Teodosie Tomitanul (Universitatea Ovidius, din Constanța), care le-au analizat celor doi ierarhi prestația în recomandarea a două dintre cele cinci cărți semnate de Gigi Becali în inchisoare și care i-au scurtat detenția cu câte o lună fiecare.

Teodosie, arhiepiscopul Constanței, a fost coordonatorul științific al lucrării ''Muntele Atos, patria ortodoxiei”', redactată între 19 august-3 septembrie 2014, în vreme ce Laurențiu, mitropolitul Ardealului, a fost coordonatorul științific al unei titlului „Iubirea milostivă și mântuitoare”, publicată în același an, 2014.

Ambii ierarhi au făcut obiectul unor dezbateri în Comisiile de etică ale universităților la care sunt profesori. În cazul lui Laurențiu Streza, Universitatea Lucian Blaga a considerat că referatul de recomandare și coordonarea lucrării lui Becali reprezintă ''un act personal'', iar instituția academică ''nu poate fi legată în niciun fel de acțiunile private pe care profesorul universitar Streza le-a întreprins''.

La rândul său, Universitatea Ovidius din Constanța a stabilit că recomandarea și coordonarea arhiepiscopului Teodosie nu este ilegală câtă vreme nu i se opune niciunei legi, însă atinge imaginea instituției și standardele etice academice.

Luni, mitropolitul Ardealului s-a prezentat la DNA, unde avocatul său a afirmat că nu i-a coordonat lucrarea lui Becali și că aceasta ar fi fost scrisă de călugări de la Muntele Atos.

În luna mai, mitropolitul Ardealului afirma, într-un interviu, că i-a întocmit referatul de recomandare lucrării patronului echipei Steaua și pentru că ar fi fost un donator important la construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

IPS Teodosie mai face obiectul unui dosar, care a fost redeschis în luna mai, în care este urmărit penal pentru că ar fi luat mită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri