DNA, plângere la Parchet: Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a pus în pericol ancheta procurorilor

Data actualizării: Data publicării:
DNA LOGO AGERPRES
Foto: Agerpres

Direcția Națională Anticorupție arată într-un comunicat că datele furnizate de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în legătură cu descinderea de ieri a procurorilor afectează desfășurarea anchetei. În consecință, DNA a sesizat procurorul general.

După ce presa a cerut precizări de la Guvern, în legătură cu perchezițiile de ieri, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a furnizat mai multe detalii.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat într-un comunicat de presă că, luni, procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale instituţiei, care îşi are sediul în Palatul Victoria, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier, organizate în aceeaşi zi.

În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Potrivit DNA, aceste informații erau „date nepublice din cadrul unei anchete penale” care afectează desfășurarea acesteia. Procurorii spun că oficialii ministerului nu ar fi trebuit să precizeze care a fost obiectul perchezițiilor, cine au fost persoanele audiate și ce probe au fost ridicate.

Dezvăluirea acestor informații se încadrează la  art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, potrivit DNA.

În comunicatul dat de DNA cu privire la această anchetă, se vorbea doar despre „cinci percheziţii în Bucureşti, inclusiv la sediul unei instituţii publice” și „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017”. 

Comunicatul DNA:

Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor.

Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017).

Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri