Şeful DIPI, Rareș Văduva, a fost pus sub urmărire penală de DNA şi va fi demis

Data actualizării: Data publicării:
160829_rares_vaduva_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Dacian Cioloş a anunţat demiterea secretarului de stat în MAI Rareş Văduva, şef al Departamentului de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne. Rareş Văduva este cercetat penal de DNA pentru favorizarea infractorului, abuz în serviciu şi obstrucţionarea justiţiei. Procurorii verifică modul în care au fost cheltuiţi banii serviciului de informaţii al MAI. Potrivit DNA, persoane din conducerea DIPI au clasificat informații pentru a ascunde deturnarea fondurilor, deși informațiile nu erau de natură să producă daune securităţii naționale.

160829_rares_vaduva_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârșirii mai multor tipuri de infracțiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), între care și persoane care dețin/au deținut funcții de conducere în respectiva instituție”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii precizează că acest dosar nou este disjuns din cel în care Gabriel Oprea și fostul șef al DIPI, Nicolae Gheorghe, au fost trimiși în judecată.

În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals. În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul D.I.P.I. și-au însușit sume de bani și produse”, precizează prpcurorii.

„Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice”, se arată în comunicatul DNA.

„După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat”, se mai arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri