Doi foști miniștri ai Educației, cercetați penal

Data publicării:
DNA agerpres 7928426

Cei doi foști miniștri sunt acuzați că ar fi fraudat bugetul alocat pentru informatizarea școlilor. Procurorii spun că au probe și denunțuri din care reiese că o parte din banii alocați pentru cumpărarea de calculatoare și pentru conectarea școlilor din mediul rural la internet ar fi ajuns atât în buzunarele celor doi foști miniștri, cât și în cele ale unor angajați ai ministerului.

Inițial, cei doi foști miniștri au fost cercetați în 2006, dar procurorii au decis să închidă dosarul. În 2009, cei doi foști miniștri au ajuns din nou la DNA pentru a da explicații pentru aceleași fapte. Și atunci, procurorii au considerat că nu sunt suficiente probe pentru a începe urmărirea penală.

Anul acesta, însă, procurorii au primit noi denunțuri, spun surse judiciare, astfel că procurorii au deschis dosarul pentru a treia oară și au cerut judecătorilor de la instanța supremă să reconfirme urmărirea penală în cazul celor doi.

Fostul ministru Alexandru Athanasiu a declarat la Digi24 că cercetarea procurorilor se bazează pe două ilegaliăți și fapta de care este acuzat nu mai există în legislație. El a adăugat că va face plângere la CEDO.

El a amintit că, de două ori, procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva sa.

Sunt extrem de revoltat pentru că nu am crezut, ca profesor de drept și ca om onest, că se poate deschide pe două fapte dintre care una a fost dezincriminată, iar a doua nu era în vigoare, la data presupusei săvârșiri a faptei”, a spus Alexandru Athanasiu.

Ca după nouă ani să redeschizi a treia oară un dosar - pe nişte fapte care nu pot să fie imputate după toate regulile Codului Penal, este o încălcare grosolană a legislaţiei penale românești, o hărţuire a mea, care nu va rămâne aşa. Este o aberaţie pe care o voi reclama la CEDO. Eu nu sunt bătaia de joc a procurorilor DNA”, a mai spus fostul ministru.

Ecaterina Andronescu nu a dorit să comenteze anunțul procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri