Doi români, implicaţi într-o reţea care transporta în Europa drogurile unui mare cartel mexican

Data publicării:
Coast Guard Seizes 28,000 Lbs Of Cocaine During 18 Interdictions
SAN DIEGO, CA - OCTOBER 6: Piles of confiscated cocaine, seized during a 18 different interdictions off the coast of Central and South America, is prepared to be offloaded from aboard the Cutter Boutwell at Naval Base San Diego on October 6, 2014 in San Diego, California. Operation Martillo offloaded more than 28,000 pounds of cocaine with a value of $423 million dollars wholesale. (Photo by Sandy Huffaker/Getty Images)

Şoferi români transportau drogurile unui mare cartel mexican în mai multe state din Europa. Ofiţerii Interpol au descins în cinci ţări, România, Germania, Marea Britanie, Spania şi Olanda. Şase persoane au fost reţinute, printre care şi doi români. Oamenii legii au confiscat 35 de kilograme de cocaină, 200 de canabis şi mari cantităţi de ketamină. Afacerea traficanţilor a fost supravegheată timp de aproape un an de ofiţerii Europol, care au primit informaţii de la ofiţerii români.

Coast Guard Seizes 28,000 Lbs Of Cocaine During 18 Interdictions
FOTO: Getty Images

Potrivit procurorilor DIICOT, Structura Centrală a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Negrea Marius-Viorel şi a lui Cociobea Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc.

În luna decembrie 2016, Negrea Marius Viorel a constituit un grup infracţional organizat ce a acţionat de pe teritoriul României, dar şi din străinătate, pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc şi de mare risc până la destinatar, precum şi predarea lor la destinaţie, pentru a obţine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc kKetamină şi cannabis) şi de mare risc(cocaină).

”Din cercetări, a reieşit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiţi conducători de autotrenuri cetăţeni români, angajaţi la diverse companii de transport”, anunţă DIICOT.
Astfel, Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 36 de kilograme cocaină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie.

De asemenea, a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 54 kilograme ketamină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie.

S-a mai reţinut de către procurori că Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înţelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, (cercetaţi de autorităţile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis.

”Inculpatul a coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înţelegerii prealabile, doi şoferi, cetăţeni români, care au aderat la acest grup infracţional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania”, spun procurorii DIICOT.

Faţă de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reţinut că în luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infracţional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către inculpaţii Negrea Marius-Viorel, Z. F. şi alţii, grup infracţional organizat pe care l-a sprijinit prin acţiunile sale de pe teritoriul României, dar şi din străinătate.

”În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetăţeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracţional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro)”, se arată în rechizitoriu.

În cadrul grupului infracţional organizat, cu intenţie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autorităţile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptuşeala unei canapele, cantitatea de cocaină.

Cercetările au fost iniţiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda. Astfel, în aceeaşi cauză, pentru documentarea activităţii infracţionale, s-a acţionat simultan în Germania, în Marea Britanie şi în Olanda.

Acţiunea desfăşurată în Germania s-a finalizat cu reţinerea a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean german, care i-au sprijinit în confecţionarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reţinut un cetăţean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuţia drogurilor în această ţară.

Autorităţile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetăţean român.

În Olanda, a fost efectuată o percheziţie solicitată de către autorităţile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autorităţile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) şi contrabandă cu ţigări, membri ai aceleiaşi grupări.

Până la data acţiunii, au fost capturate peste 200 de kilograme de canabis, 50 de kilograme de ketamina şi 55 de kilograme de cocaină de către autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri