Dorin și Alin Cocoș, dispuși să-și recunoască vina în dosarul „Bica 2”

Data publicării:
Dorin Cocos la ICCJ agerpres 15 septembrie 2015

În acest caz, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 61 de milioane de euro prin supraevaluarea unui teren al omului de afaceri Stelian Gheorghe.

În schimb, cer judecarea în regim de urgenţă şi clemenţă din partea judecătorilor.

Astăzi, Dorin Cocoş a povestit magistraţilor Instanţei Supreme cum a împărţit banii primiţi de la omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Principalii beneficiari ai mitei ar fi fost fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi adjunctul ei, Sergiu Diacomatu.

Alin Cocoş şi fostul consilier al Alinei Bica, Florin Mihăilescu, au anunţat şi ei că recunosc toate acuzaţiile ce li se aduc, iar instanţa a stabilit ca aceştia să dea declaraţii pe 18 septembrie.

Acuzațiile DNA pentru Dorin și Alin Cocoș

Dorin Cocoș - trafic de influență (două fapte) și dare de mită; 

Alin Cocoș, fiul lui Dorin Cocoș - complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită; 

„La data de 14.06.2014, inculpata Bica Alina Mihaela, a primit, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Mihăilescu Ionuț Florentin și în cote parți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați situat în Snagov, județul Ilfov. Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și care a corespuns interesului inculpaților Cocoș Dorin și Cocoș Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.282.300 lei”, arată procurorii DNA.

„În scopul ascunderii provenienței acestei cote din teren și mascării mitei, inculpatul Mihăilescu Ionuț Florentin împreună cu inculpatul Cocoș Alin, au generat și intermediat tranzacții nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relații cu prieteni și membrii de familie. Concret, disimularea primirii mitei de către inculpații Bica Alina Mihaela și Mihăilescu Ionuț Florentin a fost realizată în intervalul de timp 2013 – 2014 prin încheierea a două contracte de vânzare – cumpărare succesive în care au fost interpuse persoane apropiate acestora”, mai susțin procurorii.

„La rândul său, în schimbul influenței exercitate asupra lui Bica Alina Mihaela și a altui membru al Comisiei Centrale a A.N.R.P., privind dosarul de restituire menționat, inculpatul Cocoș Dorin a pretins și a primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase (denunțător), suma de 10 milioane euro, cu condiția să-i asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire nr.22714/FFCC”, se precizează în comunicatul DNA.

„Scopul pentru care au fost oferiți și primiți cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea susținerii interesului pe care îl avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putând fi realizată la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relației pe care inculpatul Cocoș Dorin o avea cu decidenți din mediul politic, ce puteau decide în schimb menținerea în funcția de vicepreședinte a persoanei respective”, spun procurorii DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri