S. Ghiţă, martor în dosarul autodenunţului său

Data actualizării: Data publicării:
GHITA ICCJ AZI Agerpres
Foto: Agerpres

 

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem după autodenunţul făcut de Sebastian Ghiţă. Procurorii fac investigaţii pentru o posibilă faptă de instigare la fals intelectual. Este verificat raportul de evaluare prin care teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost declarată curată. Sebastian Ghiţă a fost chemat să le dea detalii anchetatorilor. Deşi deputatul spune că le-a dat investigatorilor probe şi o listă de complici, informaţii obţinute de Digi24 arată că acesta nu a depus dovezi la dosar.

Sebastian Ghiţă: „Am dat o declaraţie în calitate de martor.”

Reporter: „Dar, în afară de declaraţia dumneavoastră de astăzi, aţi mai adus alte probe palpabile?”

Sebastian Ghiţă: „În general evit să spun lucruri care se întâmplă în dosar.”

Mai mult de-o oră le-a explicat Sebastian Ghiţă procurorilor cum ar fi măsluit, în 2012, raportul de evaluare al tezei de doctorat scrise de Laura Codruţa Kovesi. Sebastian Ghiţă este primul audiat în scandalul provocat de autodenunţul său.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Nu am vorbit cu doamna Kovesi. Dacă va dori să vină să-mi prezinte punctul domniei sale de vedere, sigur, sunt deschis pentru o discuţie. Nu am stilul să chem oamenii la raport.”

Sebastian Ghiţă a lansat un atac şi la adresa ministrului Educaţiei.

Sebastian Ghiţă: „Aştept să-l văd pe acel domn ministru dacă mai e atât de vehement şi atât de curajos atunci când vine vorba de doamna Kovesi. Înţeleg frica acelor oameni.”

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: „Nu ştiu ce înţelege domnia sa despre sentimentele noastre. Dacă depune o cerere va putea să-şi verifice teoria pe care o are în legătură cu noi, dacă ne este sau nu frică.”

Imediat după ce Sebastian Ghiţă a făcut autodenunţul în care spunea că a protejat un presupus plagiat al Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef de la DNA a anunţat public că lucrarea ei de doctorat îi aparţine în totalitate.

„Vreau să vă spun că mă bucur că azi Parchetul General ne arată nouă, oamenilor din România, că un procuror de la DNA, chiar și dna. Laura Codruța Kovesi, poate fi, ca orice cetățean din România, investigat și verificat, pentru că și mie, și multora dintre noi, începuse să ni se pară că acei oameni sunt deasupra legii. Și mie, și multora dintre noi începuse să ni se pară că acei oameni sunt deasupra legii și cred că din punctul acesta de vedere, o primă chestiune s-a risipit şi văd toţi că Parchetul General are această putere în România. Acest autodenunţ al meu a fost înregistrat şi cred că acum urmează şi calea legală”, declara Sebastian Ghiță, astăzi, la Parchetul General.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Laura Codruța Kovesi a precizat că nu a plagiat în lucrarea de doctorat prezentată la Universitatea de Vest din Timișoara în 2011 și a făcut trimitere la argumentele pe care le-a adus la momentul în care teza a fost analizată de CNE.

Un raport al Consiliului Național de Etică al Cercetării din 2012 îl contrazice pe Sebastian Ghiță cu privire la doctoratul Laurei Codruța Kovesi. Lucrarea de doctorat a șefei DNA a fost analizată în 2012 de o echipă de specialiști de la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), care a întocmit un raport detaliat a cărui concluzie a fost că teza nu este un plagiat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri