Dosar penal în cazul tinerei din Suceava care a murit după ce părinții au refuzat transfuzia de sânge

Data publicării:
sange transfuzie GettyImages-115577480
FOTO: Getty Images

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu ca urmare a apariției în presa locală a unui articol intitulat „Tânăra pentru care părinții au refuzat transfuzia de sânge a murit aseară în spitalul din Suceava”, publicat în cotidianul „Monitorul de Suceava”.

Astfel, pe rolul parchetului s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la infracțiunea de omor, în legătură cu împrejurările în care o tânără dintr-o comună suceveană a suferit în data de 5 noiembrie un accident de circulație, fiind apoi internată în Spitalul Județean Suceava.

Fata nu a putut fi operată de medici deoarece familia nu a fost de acord cu transfuzia de sânge și, în urma complicațiilor medicale și a stării critice, a survenit decesul acesteia.

Presa locală a relatat că familia fetei nu s-a opus intervenției chirurgicale, ci doar transfuziei de sânge, invocând motive religioase, părinții fiind Martori ai lui Iehova.

Medicii de la Spitalul Județean Suceava au căutat soluții din punct de vedere juridic pentru a trece peste refuzul părinților, însă fata a decedat chiar în momentul în care o comisie de arbitraj din spital analiza situația creată.

Și Avocatul Poporului a dispus o anchetă în acest caz, având suspiciuni privind încălcarea art. 22 și art. 34 din Constituție, privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

De asemenea, sunt analizate dispozițiile art. 15 și art. 17 alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că „în cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri