Dosar penal in rem privind alegerile din 2009. Băsescu: Va fi blocată comisia parlamentară pe această temă

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot alegeri digi24 1

Parchetul s-a autosesizat în urma declarațiilor jurnalistului Dan Andronic și va deschide dosar penal in rem în cazul alegerilor prezidențiale din 2009. 

Este un dosar deschis la nivelul secției de urmărire penală și criminalistică de la Parchetul General, un dosar în care se fac cercetări cu privire la fapte de abuz în serviciu, de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

Se fac cercetări in rem pentru că este vorba despre o autosesizare înregistrată în cursul zilei de astăzi.

Redăm mai jos integral comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege.

În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.”

Traian Băsescu: Ministerul Public a deschis ancheta ştiind că astfel va fi blocată comisia parlamentară

Senatorul PMP Traian Băsescu a criticat anchetarea de către Parchetul General a alegerilor prezidenţiale din 2009, spunând că Ministerul Public a deschis ancheta ştiind că astfel va fi blocată comisia parlamentară care îşi propunea să investigheze acelaşi lucru.

”Acum însă momentul în care au anunţat începerea unei anchete la Parchet mi se pare nepotrivit, pentru că ştim cu toţii că în momentul în care parchetul preia o anchetă, trebuie să înceteze ancheta parlamentară. Se pare că Parchetul General a făcut nişte jocuri: după ce s-a votat înfiinţarea comisiei au anunţat că încep o anchetă, deci este clar că a fost blocată comisia parlamentară. În prima zi când s-a făcut public faptul că au fost la Oprea în noaptea alegerilor eu am cerut o anchetă a parchetului şi nu s-a întâmplat nimic. Reacţia a apărut abia azi. Deci e clar că e un joc”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României a spus că speră ca în urma anchetei Parchetului General să se afle câte dintre voturile valabil exprimate în turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost furate în defavoarea sa.

Şi deputatul PSD Victor Ponta consideră că anchetarea de către procurori a alegerilor prezidenţiale din 2009 ar fi un abuz menit să blocheze ancheta parlamentară pe acest subiect.

"Mie asta mi se pare un abuz şi o şmecherie tipică pentru modul... Ştiţi, domnul Lazăr e un şmecher, aşa, că îl cunosc acum de mult timp. E o şmecherie ca să blocheze comisia", a spus Ponta, cu privire la declaraţiile de luni ale lui Augustin Lazăr privind posibilitatea începerii unei anchete de către Parchetul General.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri