Dosar penal privind finanţarea PDL

Data publicării:
PDL

Procurorii DNA se bazează pe declaraţiile făcute de fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care, aflat în arest preventiv, a făcut unele denunţuri. Ca urmare a denunţurilor făcute, acesta a fost plasat în arest la domiciliu.

Atunci au apărut primele informaţii referitoare la mita care ar fi ajuns în conturile PDL. Gabriel Sandu a prezentat documente şi dovezi din care reiese că el însuşi ar fi dat PDL 600.000 de euro. Acesta a declarat că banii au ajuns la sediul PDL din Modrogan şi că ar fi primit ordin de la doi oameni-cheie din partid: Vasile Blaga şi Elena Udrea.

Gabriel Sandu a mai spus că un alt partid ar fi fost interesat să intre în “mecanismul şpăgilor”, nominalizând UDMR.

Procurorii au şi o serie de interceptări, din care reiese că politicienii erau interesaţi de posibile metode prin care puteau să intre în acest mecanism.

Şi numele lui Adrian Năstase apare în acest dosar. Un apropiat al acestuia, Alexandru Bittner, inculpat în dosar, spunea că Adrian Năstase a dat ordine clare în legătură cu modul în care trebuiau semnate contractele prin care statul român a cumpărat mai multe licenţe Microsoft decât era necesar.  

Procurorii vor să afle care a fost circuitul banilor şi dacă sumele au fost, în vreun fel, folosite PDL. Omul de afaceri Dorin Cocoş le-a spus sub jurământ procurorilor că Vasile Blaga şi Elena Udrea nu erau străini de aceste practici. Printre cei denunţaţi se numără însă şi fostul premier social-democrat, Adrian Năstase. El ar fi dat ordine clare în privinţa derulării contractului Microsoft.


Câteva luni în spatele gratiilor l-au determinat pe omul de afaceri Dorin Cocoș să-și amintească multe lucruri. Nu doar că și-a recunoscut faptele. A și făcut denunțuri.

Precizez ca am sprijinit personal campania electorală din anul 2009 pentru a obține sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract. În acest sens am fost sprijinit de Vasile Blaga și Elena Udrea" (sursa: denunț Dorin Cocoș, inculpat în dosarul Microsoft)

De ce vă mirați cu toții? Așa sunt finanțate partidele!”, spunea deunăzi Elena Udrea.

Acum procurorii anticorupție anchetează modul în care a fost finanțat Partidul Democrat Liberal în perioada 2008-2009. Toți cei patru presupuși intermediari ai mitei din dosarul Microsoft au recunoscut ca au primit bani, dar susțin ca sumele respective au mers direct în visteria PDL.

„Într-o discuție cu Vasile Blaga mi s-a comunicat că trebuie să plătesc contravaloarea produselor din lista mai sus menționată, precizându-mi că suma ajunge la aproximativ 3 milioane de euro”. (sursa: denunț Dorin Cocoș, inculpat în dosarul Microsoft)

Primele dezvăluiri despre banii negri care ar fi ajuns la partid le-a făcut fostul ministru PDL al comunicaţiilor. Gabriel Sandu a precizat că în campania pentru prezidenţialele din 2009 trebuia să cotizeze cu 4 milioane de euro, bani pe care încerca apoi să-i recupereze.

Procurorii spun că problemele derulării contractului Microsoft au fost transmise de la un guvern la altul.

O probă solidă este denunţul făcut de omul de afaceri Dumitru Nicolae împotriva lui Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier Adrian Năstase.

„Martorul susține că Bittner Alexandru i-a spus că la nivelul Guvernului se dorește ca proiectul SEI să se facă altfel decât până în acel moment și că „va prelua el hățurile", indicațiile privind derularea proiectului fiind date de primul-ministru Adrian Nastase" (sursa: rechizitoriu DNA).

După remiterea sumei de 1.000.000 dolari către Bittner Alexandru, inculpatul Dumitru Nicolae recunoaşte că, pentru a înlesni derularea în bune condiţii a contractului, a intervenit la Şerban Mihăilescu, căruia i-a remis suma de 800 de mii de euro. Acesta avea influenţă la Secretariatul General al Guvernului, acolo unde se blocase contractul". (sursa: rechizitoriu DNA)

În prezent, fostul primar din Piatra Neamţ este singurul inculpat din dosar rămas după gratii. Gheorghe Ştefan a recunoscut în faţa procurorilor că ştia de anumite comisioane pentru partid, dar a negat că a primit vreo sumă de bani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri