Dosarul EADS din Germania a fost închis la prescripţia faptelor

Data actualizării: Data publicării:
sigla eads

Prescripţia faptelor este unul dintre motivele pentru care procurorii germani au închis dosarul EADS. Este vorba despre cercetările care îi vizau pe patru dintre managerii companiei - numită acum Airbus -, care a preluat firma contractată de statul român pentru securizarea frontierelor. Operaţiunea era obligatorie pentru aderarea la Schengen şi a costat 2 miliarde de euro. Suspiciunea procurorilor era că managerii EADS/Airbus ar fi dat milioane de euro mită oficialilor români pentru a primi contractul. Aceeaşi metodă ar fi fost aplicată şi în Arabia Saudită. Procurorii germani au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliştii Digi24.

Dosarul a fost închis la sfârşitul lunii septembrie. Principalul suspect era Stefan Zoller, fost director EADS. Au fost cercetaţi şi trei subalterni ai săi cu funcţii importante în companie. În răspunsul oficial, transmis de procurorii germani redacţiei Digi24, sunt enumerate motivele hotărârii.

Reporter: De ce aţi luat această decizie?

Procuror: Suspiciunile la adresa domnului Zoller nu au putut fi probate.

Reporter: Decizia Parchetului din München înseamnă, practic, că nu există vinovaţi în cazul EADS?

Procuror: Decizia Parchetului München înseamnă doar că nu au putut fi probate eventuale fapte penale legate de acest caz.

Reporter: În România există o anchetă în cazul EADS. Aţi înstiinţat autorităţile române, mă refer la DNA, de clasarea cazului? Când?

Procuror: Am pregătit o înştiinţare pentru autorităţile din România şi am solicitat şi o traducere a acestei înştiinţări în limba română.

Reporter: Într-un răspuns trimis Digi24 în iunie spuneaţi că a fost semnat un acord de colaborare cu autorităţile române în acest caz, că se vor face schimburi de informaţii. Influenţează decizia procurorilor germani ancheta din România?

Procuror: Ancheta din România nu are nicio legătură cu deciziile Parchetului din München.

Reporter: Aţi primit rezultatele cercetărilor făcute de autorităţile române în cazul EADS? V-au fost de ajutor în dosar?

Procuror: Chiar şi luând în considerare rezultatele cercetărilor din România nu a putut fi probată eventuala vinovăţie a domnului Zoller.

Reporter: Dacă în urma anchetei din România sunt găsiţi vinovaţi, ar putea fi redeschis dosarul EADS în Germania?

Procuror: Cazul poate fi redeschis oricând în Germania, dar trebuie să se ţină cont şi de termenul de prescripţie a faptei.

Termenul de prescripţie a faptelor de corupţie în Germania este de 5 ani. EADS a semnat contractul cu România în anul 2004 iar acte adiţionale au fost adăugate în anul 2009. Tot în 2009, reprezentanţii EADS au fost acuzaţi, în primă fază, că ar fi plătit 13 milioane de euro mită pentru un contract semnat cu Arabia Saudită, tot pentru securizarea frontierelor de stat. Cât despre dosarul deschis în România de DNA, procurorii anticorupţie spun că ancheta merge greoi din cauza răspunsurilor pe care le primesc cu mare întârziere prin comisii rogatorii, dar şi din cauza supraîncărcării procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri