Dosarul „Eratei CCR” a fost clasat

Data publicării:
ccr-1

Scapă astfel de proces cei cinci membri ai Curţii Constituţionale acuzaţi de abuz în serviciu pentru că au dat voie diasporei să voteze la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte.

Procurorii au clasat cazul, pornit după 30 de plângeri ale politicienilor şi simplilor cetăţeni. Nu au suficiente probe, spun ei.

Documentul ce lua în calcul şi voturile românilor din străinătate a fost scris pe ultima sută de metri, înainte de referendumul din 2012. Un număr mai mare de alegători îl favoriza pe fostul şef al statului.

În timpul scandalului, ministrul de interne de atunci, Ioan Rus, şi un secretar de stat au demisionat. Instituţia pe care o conduceau avea un cuvânt greu de spus la organizarea consultării populare.

Curtea Constituţională a adoptat, 2 august 2012, o hotărâre cu privire la referendum, însă a constatat că din aceasta lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la scrutinul care avusese loc pe 29 iulie 2012. Astfel, după publicarea hotărârii, a fost emisă o erată prin care se menţiona faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, respectiv peste 18 milioane.

În 6 august 2012, Curtea a transmis erata, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Erata a fost întocmită şi semnată atunci de judecătorul Ştefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare la Monitorul Oficial. Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Completarea la hotărârea Curţii Constituţionale din 2 august 2012, prin care s-a precizat temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendum, a fost făcută cu acordul majorităţii judecătorilor, arăta atunci Curtea Constituţională.

Judecătorii CC Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader, care au făcut opinie separată la hotărârea de invalidare a referendumului din 29 iulie 2012, şi-au argumentat dezacordul prin faptul că decizia a fost luată în baza "eratei" la adoptarea căreia ei nu au fost consultaţi.

Hotărârea CC de invalidare a referendumului a fost citită atunci în Parlament. La momentul publicării ei în Monitorul Oficial, a încetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Băsescu şi-a reluat atribuţiile constituţionale şi legale de preşedinte al României, conform deciziei CC.  

Citiți și:

Șeful CCR, audiat în dosarul „Erată la referendum”: „A fost o eroare, era setat greșit calculatorul”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri