Dosarul Gala Bute. Mărturii ale șefilor de companii de stat

Data publicării:
bani tanc bancnote lei

Gala Bute, care i-a adus Elenei Udrea prima arestare preventivă, a fost finanţată în parte din bugetul companiilor de stat, au declarat, azi, la curtea supremă, foşti şi actuali directori din companiile de stat, din portofoliul Ministerului Economiei, care au fost audiaţi, în calitate de martori.

Nouă foşti sau actuali directori ai unor companii de stat precum Transgaz, Nuclearelectrica sau Complexul Energetic Turceni au fost chemaţi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Li s-au cerut explicaţii despre sumele aprobate pentru sponsorizarea Galei Bute. Fără excepţie, aceştia au declarat, în faţa magistraţilor, că banii au fost ceruţi de funcţionari din conducerea Ministerului Economiei, la o şedinţă din 2011. Ion Ariton, care a condus atunci instituţia, e judecat în dosar tocmai pentru că ar fi strâns ilegal aceste sume.

„Eu am zis că dau 50.000 de lei. Rețin că acolo au notat Turceniul cu 50.000 de lei. O doamnă a notat sumele avansate de toată lumea, s-a făcut un calcul, reprezentanții Ministerului Economiei s-au retras, iar când au revenit, au spus că suma este prea mică. Mie mi-au cerut 150.000 de lei, am spus că nu pot să dau, așa că a rămas să dea Complexul 100.000 de lei”, se arată în declaraţia fostului director general al CE Turceni.

Un alt martor, reprezentant Neclearelectrica la şedinţa de la Minister, a explicat că argumentele împotriva sponsorizării nu au fost acceptate.

„Când s-a ajuns la Nuclearelectrica am spus că noi nu putem sponsoriza, pentru că trebuia să organizăm diverse evenimente legate de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. S-a acceptat până la urmă jumătate din sumă, respectiv 25% din bugetul de sponsorizări, adică 125.000 de lei”, se arată în declaraţia fostului director economic Nuclearelectrica.

Pentru că într-una dintre declaraţii au fost neconcordanţe cu afirmaţiile făcute în timpul anchetei DNA, un alt martor a susţinut că a fost timorat la prima audiere.

Categoric că au dat acele declaraţii sub imperiul temerilor, emoţiilor, probabil unii s-au simţit şi presaţi de modul în care a decurs discuţia la procurori”, spune Elena Udrea, deputat, fost ministru al Dezvoltării.

Elena Udrea a anunţat că va cere judecătorilor să solicite de la SRI informările trimise la parchete sau la alte instituţii ale statului, legate de foştii săi subordonaţi din Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri