Dosarul Mineriadei | Petre Roman: „Iliescu a folosit o sintagmă nefericită”

Data actualizării: Data publicării:
iliescu roman 1990

Petre Roman, fostul premier al României, răspunde şi el acuzaţiei de infracţiuni contra umanităţii făcute de procurorii militari în dosarul Mineriadei. Anchetatorii cred că a jucat un rol principal în aducerea minerilor în Bucureşti, în iunie 1990. Fostul şef al Guvernului spune că nu există dovezi care să-l incrimineze. Potrivit procurorilor, Petre Roman a fost una dintre persoanele vinovate de haosul creat atunci în Capitală şi care a dus la uciderea a patru oameni şi rănirea a peste o mie două sute.

După ce a aflat că este acuzat de procurori de infracţiuni contra umanităţii, fostul premier Petre Roman se apără şi spune că este nevinovat.

O consider, până la urmă, absurdă. Nimic nu justifică această acuzaţie. Singurul lucru pe care îl doream noi era deschiderea traficului în cea mai grea zonă de trafic din Bucureşti, Piaţa Universităţii, fără ca noi să cerem încetarea protestelor. Protestele erau un lucru normal, firesc. Chiar dacă avuseseră loc alegerile”, spune Petre Roman, fost premier al României.

Fostul şef al primului guvern post-decembrist spune că de vină pentru arestarea ilegală a aproape 1.250 de oameni sunt foştii şefi ai ministerului de interne.

„Pentru această chestiune, vinovaţi se fac cei care au organizat, adică Ministerul de Interne, respectiv ministrul de Interne şi Poliţia Capitalei care nu au procedat corect în multe situaţii. Răspunul meu a fost demiterea ministrului de interne”, mai spune el.

Petre Roman spune că procurorii nu au nicio dovadă că puterea instalată la Bucureşti după înlăturarea lui Nicoale Ceauşescu a avut vreo implicare în aducerea minerilor în Capitală, pe 14 iunie 1990.

„Eram conştienţi că venirea a 8.000 de mineri în Bucreşti, pe străzile Capitalei, constituie un pericol extrem de grav. Eram perfect conştienţi. Nu ştiu şi nu există documente care să spună că eu şi guvernul meu am fost implicaţi în acţiunea minerilor”, adaugă Petre Roman.

26 de ani mai târziu, fostul şef de la Palatul Victoria spune că discursul lui Ion Iliescu în faţa minerilor prin care acesta le cerea ortacilor să meargă în Piaţa Universităţii a fost un discurs nefericit.

„Ion Iliescu a folosit o sintagmă nefericită: Mergeţi şi plantaţi flori în piaţa Universităţii! Acest îndemn nu a fost potrivit. Cel mai potrivit era ca minerilor să li se spună ceea ce am gândit cu toţii: Măi fraţilor, nu era cazul să veniţi. Nu există un pericol pentru democraţie”, afirmă fostul premier.

Minerii au făcut legea pe străzile capitalei până pe 15 iunie 1990.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri