Dosarul Oprescu: Alte cinci persoane, arestate preventiv, iar două în arest la domiciliu

Data publicării:
oprescu arestat - agerpres 7982632

Foto: Agrepres

Este vorba de trei funcționari din Primăria Municipiului București, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, adjunctul său, Florin Șupeală, și Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București, toți trei fiind acuzați de luare de mită.

De asemenea, au fost arestați preventiv fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenadă, acuzat de complicitate la luare și dare de mită, și omul de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate a spălării banilor.

La propunerea DNA, judecătorii au mai decis ca Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Romeo Albu, să fie plasați în arest la domiciliu.

Decizia instanței nu este definitivă.

DNA susține că, în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca și Bogdan Popa au pretins de la patru denunțători, oameni de afaceri, suma de 852.626 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro, pentru a urgenta plata unor lucrări executate la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești (Palatul Mogoșoaia).

În perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, știind că Șupeală Florin și Ruxandra Petroi Avasiloae, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunțătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși.

Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea și derularea unui contract de prestări servicii.

În luna iulie 2015, Cristian Stanca a pretins de la oamenii de afaceri suma de 7.000 euro, pentru a-i remite directorului economic Octavian Mircea Constantinescu, lucru care s-a și întâmplat la data de 12 august 2015.

Această sumă de bani a fost pretinsă de Octavian Mircea Constantinescu, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

Procurorii mai susțin că, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu Bogdan Popa, a pretins de la cei patru denunțătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 4 august 2015 ca fiind 50.000 euro, susținând că, prin influența pe care o are asupra primarului Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca a precizat denunțătorilor că banii vor fi remiși primarului Sorin Oprescu.

În cursul anului 2014, Claudiu Bengalici l-a ajutat pe Bogdan Popa să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane, creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relații contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri