Dosarul terenurilor din Fundulea, la DNA. Guvernul: 2.000 de hectare, trecute ilegal în proprietate privată

Data publicării:
nana

 

Guvernul a trimis astăzi către Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, județul Călărași, Raportul Corpului de Control al premierului privind verificarea respectării dispozițiilor legale în legătură cu trecerea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului și administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat al orașului Fundulea.

Corpul de Control al Guvernului a descoperit ca 2000 de hectare de la Institutul Fundulea au fost transferate ilegal din domeniul public al Institutului, în domeniul privat al oraşului Fundulea şi a altor comune şi localităţi din Călăraşi. Printre acestea s-ar afla şi terenurile familiei Băsescu de la Nana.

Documentul integral AICI

În legătură cu această preluare, Corpul de Control spune că nu a rezultat modul în care a fost calculată suprafaţa respectivă şi că în spatele procesului – verbal de delimitare nu există decât două planuri de amplasament. Totodată, nu au fost identificate instituţia şi comisiile la nivelul cărora s-a luat această decizie.

În raport se arată că s-au încălcat competenţa şi procedura de dezafectare a terenurilor. Astfel, decizia a fost luată de Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, deşi legea stabileşte că trebuia luată prin HG, prin act al Consiliului judeţean sau al celui local.

Încălcarea competenţei şi a procedurii se sancţionează cu nulitate absolută, spun inspectorii.

Potrivit acestora, tot lovite de nulitate absolută sunt şi actele prin care se sporeşte ilicit valoarea terenurilor primite, ca urmare a transferurilor.

Totodată, trecerea din domeniul public în cel privat s-a făcut fără o justificare prealabilă, mai spun inspectorii Corpului de Control.

„Sunt convins că, la un moment dat, cei care au participat la acele retrocedări ilegale, unul dintre ei e Fuia, care e cercetat de 5-6 ani, în felul ăsta ajutăm organele de anchetă ca după foarte mulţi ani să stabilească dacă a făcut sau nu ceva Fuia cât a fost acolo”, a spus Victor Ponta.

„Premierul e în gravă eroare, nu am avut nicio legătură cu aceste retrocedări.

"Nu am fost niciodată director la Institutul de la Fundulea. Dacă sunt ilegalităţi, cine le-a făcut să plătească. Trebuie văzute documentele, nu le-am văzut. Acest teren este în domeniul public al statului, intangibil, inalienabil. Acest teren a fost retrocedat altor localităţi care au spus că nu mai au teren la dispoziţie. Aceste retrocedări au fost făcute prin hotărâri defintive şi irevocabile, fiind domeniu public există un mare semn de întrebare”, a declarat la Digi24, Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri