Dosarul vicepreședintelui ASF. Cum a ajuns Daniel Tudor la conducerea Autorității  

Data publicării:
daniel tudor asf inquam

Procurorii anticorupție spun că Daniel Tudor a primit doar zece la sută din această sumă, în trei tranşe. Mita ar fi fost încasată de Daniel Tudor prin intermediul soţiei sale, senator, şi al fostului secretar general al Senatului, Ovidiu Marian, puşi sub învinuire şi ei de anchetatori.

Procurorii tocmai au cerut aviz pentru reţinerea şi arestarea fostei soţii a lui Daniel Tudor, senatoarea PNL, Doina Tudor.

După mai bine de şase ore de interogatoriu, Daniel Tudor, fost preşedinte al Comisiei de Asigurări şi fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost scos în cătuşe din sediul DNA. Până nu demult era unul dintre bugetarii cu cele mai mari salarii din România, peste 20.000 de euro, iar acum procurorii spun că ocupă un loc fruntaş şi în topul celor mai mari mite cerute în România.

„Suma iniţial pretinsă de fostul vicepreşedinte al Comisiei de Asigurări a fost trei milioane de euro”, a precizat purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan.

Bani pe care Daniel Tudor i-ar fi cerut pentru a măslui rezultatele unui control făcut la Carpatica Asig, care scoteau în evidenţă gradul ridicat de risc al societăţii.

„În perioada martie - mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Tudor Daniel George, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (...) a primit (...) 300.000 de euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

După ce s-ar fi înţeles cu administratorul companiei de asigurări, Daniel Tudor a emis o decizie prin care au fost ignorate în totalitate rezultatele controlului.

Procurorii susţin că fosta soţie a numărului 2 din ASF, senatorul PNL Doina Tudor ar fi fost curierul mitei . Senatoara a fost chemată la DNA şi acuzată de complicitate la luare de mită.

Senatoarea ar fi ridicat personal două tranşe a câte 100.000 de euro de la administratorul Carpatica ASIG. A treia tranşă ar fi primit-o chiar Daniel Tudor.

De asemenea, sub acuzare a fost pus şi fostul senator PDL, Ovidiu Marian, care neagă că ar fi luat vreodată mită.

Ovidiu Marian l ar fi asigurat legătura dintre fostul vicepreşedinte ASF şi administratorul Carpatica Asig, spun procurorii.

Fostul vicepreședinte ASF, o avere impresionantă 

Nu numai că s-a numărat printre cei mai bine plătiţi angajaţi ai statului, dar Daniel Tudor are o avere de invidiat. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, fostul vicepreşedinte al ASF are nouă terenuri, între care patru în Bucureşti şi unul în Turcia, precum şi şapte locuinţe, trei dintre acestea în Turcia, Belgia şi în Miami - Florida.

Mai mult decât atât, Daniel Tudor avea în 2013 economii de 2.562.000 de euro, 466.000 de dolari şi 211.000 de lei în 27 de conturi bancare din România şi din străinătate. Aproape un milion de euro avea investiţi în nouă societăţi comerciale şi deţinea bijuterii şi tablouri în valoare de peste 100.000 de euro.

Traseul profesional 

Daniel Tudor are dublă cetățenie, română și belgiană. Fostul vicepreședinte al ASF și-a început cariera la scurt timp după ce a terminat liceul. Studiile și le-a continuat 17 ani mai târziu când a absolvit Facultatea de Administrare a Afacerilor și Facultatea de Management.

Astfel, până în anul 1993, Daniel Tudor a lucrat la Oficiul Național pentru Turism. Începând cu anul 1997 a devenit consultant de specialitate pentru turism atât în România, cât și în afara țării.

După revoluție, fostul vicepreședinte al ASF a lucrat la opt societăți de asigurare din străinătate. De asemenea, în 1992 fonda propria firmă în domeniu, în care a ocupat diverse funcții până în 2009.

Pentru o scurtă perioadă, între august și octombrie 2012 a fost membru al comisiei electorale din Belgia, iar din 2012 a devenit șef al comisiei de specialitate și ulterior vicepreședinte al ASF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri