Dragnea: Trebuie analizate inclusiv informaţiile care ţin de viaţa privată din dosarele SIPA

Data actualizării: Data publicării:
170510_CEX_PSD_dragnea_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că este necesar ca toate datele din arhiva SIPA să fie atent studiate, chiar şi cele care conţin detalii intime despre magistraţi vizaţi. De ce? Pentru a vedea dacă deciziile luate în dosarele penale au fost sau nu influenţate de ceea ce se găseşte în fişetele SIPA. În acest context, liderul PSD a remarcat că ultima decizie anunţată de ministrul Justiţiei pe acest caz nu este suficientă.

Dragnea_CEX_PSD_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

"Dacă sunt unele informaţii care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care ţin de viaţa privată, informaţii care ar putea să ne ajute să înţelegem dacă în anii trecuţi, poate acum nu mai e cazul, dar cine ştie, informaţiile de acolo au influenţat anumite decizii ale unor instanţe, trebuie să ajungem la aceste informaţii", a spus Dragnea.

Întrebat despre anunţul ministrului Tudorel Toader, privind publicarea listei celor care au accesat arhiva, Dragnea a spus că vede "cu ochi buni" această idee, dar "nu e suficient".

"Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă, sau mai sunt influenţate şi astăzi, de alte lucruri decât probleme din dosar", a afirmat Liviu Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni pe Facebook că va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA, eventual şi numărul "vizitelor", calificând această arhivă drept "o pată pe obrazul jusiţiei române".

"Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret. Este vorba şi despre nişte rapoarte, care cred că pot să fie desecretizate, este vorba şi despre nişte procese-verbale, de intrări, ieşiri. Ar trebui să vedem cine a avut acces şi de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor şi cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan este o idee bune. Se poate gândi ca cu arhiva SIPA să se procedeze asemănător pe modelul CNSAS", a declarat Liviu Dragnea, potrivit News.ro. 

Liderul PSD s-a referit la afirmaţiile preşedintei UNJR, Dana Gârbovan, care a spus că ar putea fi folosit modelul CNSAS, prin care magistraţii să aibă acces la propriul dosar, fără ca acesta să fie făcut public, în cazul în care poate afecta persoana respectivă.

 

Citeşte şi: Pe cine vizează desecretizarea arhivei SIPA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri