Elena Udrea, file de dosar penal. DNA a trimis la Parlament în 2015 zece cereri de anchetare și arestare pe numele fostului ministru

Data publicării:
elena udrea-inquamphotos -28.10.2015

Reporter: De ce v-au adus? În ce dosar?

Elena Udrea: Nu am informaţii. Posibil Microsoft, nu ştiu.

În ianuarie 2015, Elena Udrea ajungea prima oară faţă în faţă cu procurorii anticorupţie, în calitate de suspect. Procurorii descoperiseră că era implicată în operaţiunile de albire a celor nouă milioane de euro pe care fostul soţ al Elenei Udrea le-ar fi cerut mită lui Claudiu Florică, reprezentantul Fujitsu în România.

Dorin Cocoş ar fi cerut banii pentru a interveni pe lângă fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, să aprobe cumpărarea licenţelor Microsoft prin firmele lui Claudiu Florică. Despre aceşti bani ar fi ştiut şi Elena Udrea. Nu ar fi fost străină nici de înţelegerea dintre Dorin Cocoş şi Dinu Pescariu, care ar fi aranjat să spele banii prin intermediul unor contracte fictive de împrumut. A făcut o greşeală însă. Toate contractele, 16 la număr, au fost scrise cu acelaşi pix deşi, potrivit datelor, ar fi fost încheiate într-o perioadă lungă de timp. Restul de bani primiţi din afacerea Microsoft ar fi fost investiţi de Dorin Cocoş în imobiliare. Procurorii spun că Elena Udrea, pe atunci căsătorită cu omul de afaceri, nu a trecut nici împrumuturile şi nici noile proprietăţi în declaraţiile de avere. A trecut însă dividendele obţinute de la societatea fostului său soţ.

Acuzaţiile erau însă doar vârful de lance al asaltului procurorilor. Peste doar câteva zile, de la DNA spre Camera Deputaţilor plecau cererile de ridicare a imunităţii fostului ministru atât în dosarul Microsoft, cât şi în cazul Gala Bute.

Elena Udrea, fost ministru: Nu există niciun argument legal în acest moment pentru care să se ceară arestarea preventivă a Elenei Udrea. Într-o ţară în care oricine poate fi găsit vinovat chiar şi de vini închipuite un om care deţine secretele tuturor este stăpânul tuturor.

A urmat, după mai puţin de 24 de ore de la avertismentul deputatului, reţinerea Elenei Udrea.

Elena Udrea, fost ministru: Poţi pune cătuşe Elenei Udrea, dar nu poţi pune cătuşe adevărului!

Deputatul a rămas şapte zile în spatele gratiilor, înainte ca judecătorii să decidă arest la domiciliu în Cazul Microsoft.

Elena Udrea: Vă daţi seama că nu vă spun nimic...

Reporter: A venit mama dumneavoastră să vă aştepte?

Elena Udrea: Da.

Reporter: Mergeţi acasă?

Elena Udrea: Acasă. Nu am voie decât acasă, să ştiţi.

Reporter: Cum vă simţiţi?

Elena Udrea: Cum te poţi simţi în libertate?

Urmează votul în Parlament pentru dosarul Gala Bute. Elena Udrea a adoptat o strategie diferită, în încercarea de a îşi convinge colegii să respingă cererile de arestare.

Elena Udrea: Am fost dusă în Arestul Poliţiei Capitalei, verificată şi dezbrăcată, mi-au luat sutienul şi am fost dusă într-o cameră cu dimensiunea de trei pe trei metri în care erau patru paturi, câte două suprapuse. Apă caldă era doar dimineaţa şi seara, iar WC-ul de tip turcesc fără uşă era dotat cu un duş pe care îl foloseam să tragem apa. Când nu îl foloseam, puneam un PET pe post de capac ca nu cumva să vină şobolanii.

Nu a reuşit, aşa că două zile mai târziu, revenea în spatele gratiilor. La exact două luni de la prima vizită la DNA, primul dosar era trimis în judecată: Gala Bute, în care fostul ministru era acuzat că a finanţat, ilegal, din bugetul de stat organizarea evenimentului sportiv. Mai mult, pentru că cele opt milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării nu acopereau cheltuielile, ar fi garantat pentru preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, un credit de trei milioane de lei. Mai grav, spun procurorii, intenţiona să deconteze suma din fonduri europene, pretextând că a investit în promovarea imaginii ţării. Mai mult, anchetatorii spun şi că Udrea cerea de la firme 10% din fiecare contract acordat de minister, pentru a dispune cât mai rapid plăţile.

Peste doar câteva zile de la trimiterea în judecată, când împlinea 72 de zile de arest preventiv, instanţa supremă dispunea eliberarea fostului ministru din penitenciar.

Elena Udrea: Voi rămâne în politică pentru că sunt multe lucruri de schimbat. Că Udrea a fost arestată nu înseamnă că s-a făcut justiţie.

Procesul a avansat rapid pe parcursul următoarelor luni, mai ales că jumătate dintre acuzaţi, foştii subalterni ai Elenei Udrea, au recunoscut complicitatea la acuzaţiile procurorilor. Fostul ministru şi-a susţinut nevinovăţia în continuare.

Elena Udrea: Cred că după această perioadă în care oamenii au ajuns să fie închişi pe denunţuri mincinoase, pe delaţiuni, societatea va rămâne împărţită în oameni oneşti, cu caracter, şi lichele. Eu lichelelor nu le strâng mâna.

După nici o săptămână de când asista, în instanţă, la dezvăluirilor foştilor subalterni şi prieteni, Elena Udrea afla că este vizată de o nouă cerere de arestare. În al treilea dosar deschis pe numele său. În centrul dosarului se află milionarul Bogdan Buzăianu, considerat primul „băiat deştept” din energie. În vara lui 2010, contractul pe care îl avea cu Hidroelectrica urma să expire. Moment în care ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării şi Turismului în guvernul Boc. Avea nevoie de cineva, spun procurorii DNA, care să intervină la ministerul Economiei, condus la acea vreme de Ion Ariton, astfel încât contractul să fie înnoit. Elena Udrea ar fi cerut pentru acest serviciu cinci milioane de dolari. Banii i-ar fi primit doi ani mai târziu, spun procurorii. Noua cerere de aprobare a reţinerii şi arestării le-a dat însă bătăi de cap colegilor deputaţi. După ore bune de numărare şi renumărare a bilelor de vot, au anunţat că aprobă reţinerea, nu şi arestarea.

Reporter: Credeţi că procurorul va mai decide reţinerea câtă vreme ştie că nu are cum să obţină arestarea?

Elena Udrea: Eu vreau să fiu reţinută şi să port din nou cătuşe. Dacă e circ, să fie până la capăt.

Pentru că nu au putut solicita mandat de arestare, procurorii au luat o măsură alternativă - control judiciar pe cauţiune, fixată la o valoare-record pentru România: cinci milioane de lei.

Elena Udrea: Un lucru este sigur, asta puteţi să ştiţi de pe acum: exclus să plătesc o cauţiune în bani de cinci milioane de lei.

Ulterior, Elena Udrea a ajuns la înţelegere cu procurorii anticorupţie în cazul cauţiunii. Deputatul le-a explicat că nu are bani lichizi, pentru că toată averea i-a fost pusă sub sechestru în anchetele care o vizează. Oamenii legii au acceptat în schimbul banilor să pună sechestru pe două terenuri şi pe mai multe clădiri din patrimoniul unei firme la care Elena Udrea este acţionar.

Finalul anului a adus al patrulea dosar penal pe numele Elenei Udrea, care vizează modul în care ea a obţinut un credit de peste trei milioane de euro, pentru o investiţie imobiliară. Astfel, fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2014 a devenit fostul ministru cu cele mai multe anchete pe rol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri