Emil Hurezeanu: Când e vorba de mame, ar trebui să ne gândim la dimensiunea umană a justiției

Data publicării:
Monica-Iacob-Ridzi

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată, alături de alte 11 persoane, de abuz în serviciu. Jurnalistul Emil Hurezeanu crede că justiția ar trebui să țină cont de faptul că în această situație este vorba de o mamă. 

Doamna Ridzi asumă răspunderea propriilor fapte, chiar dacă e victimă colaterală în mod ontologic, dar a acceptat să asume și o formă de vinovăție. Asumând toate acele afaceri legate de ministerul pe care îl conducea. Văd că sunt multe opinii și intransigente, fără milă, ochii închiși, o mie de joarde la fund, dacă așa cere legea. Sunt și lamentații solidare cu doamna Ridzi. Cred că orice sistem de justiție trebuie să își păstreze dimensiunea umanistă și din cauza asta această persoană care a născut copii bolnavi, pentru că se afla în cercetare penală, supusă unor traume care țineau de condiția de cercetat penal, cred că ar trebui să se țina cont și de asta”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

Acesta a atras atenția asupra așa-zisului spectacol de dinaintea arestării, care ar trebui limitat urmând exemplul altor țări din Europa.

„Prea multe cătușe, mai ales că, scuzați cacofonia, cătușele se transformă prin blurarea imaginii într-un fel de manșon inutil. Crede cineva că acești oameni vor să scape? Statul acesta nu construiește închisori civilizate, nu asigură o viață politică transparentă și civilizată, pedepsește cu o voluptate suspectă, mai ales în faza mediatică. Acest ceremonial spectacular al înfățisării înaintea arestării preventive în fața procurorilor neînduplecați cu aruncarea buzduganelor, stenogramelor către publiciștii și gazetele apropiate puterii nu fac parte din justiția democrată modernă! Există țări, ca Italia, dar și Franța, în care plimbarea cu cătușe la televizor nu mai este admisă. Ar trebui să ne gândim, mai ales când e vorba de femei, mai ales când e vorba de mame, dincolo de gravitatea faptelor, și la dimensiunea umană a justiției care face o discriminare pozitivă când e vorba de femei mame, care au copii rămași singuri acasă. Suntem tentați să devenim extremiști și nu e cazul”, a declarat jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri