Episodul „Creierele”. De ce consideră CSM că Traian Băsescu a lezat imaginea justiţiei.

Data publicării:
traian basescu cadru apropiat

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi lider al Partidului Mişcarea Populară, lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii “News Line” difuzată de postul de televiziune “România TV” în data de 17 aprilie 2016, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, independenţei şi prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său. De asemenea (...) Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului”, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii, joi, după şedinţa Plenului CSM.

Totodată, intervenţiile fostului şef al statului au fost de natură să creeze în spaţiul public o atmosferă potrivit căreia lupta anti-corupţie este subordonată unor interese subterane, cu rol în stigmatizarea unor instituţii-cheie ale statului de drept.

„Prin afirmaţiile menţionate s-a creat o impresie publică defavorabilă privind activitatea justiţiei şi a procurorilor DNA, inducându-se ideea că aceasta se desfăşoară cu încălcarea dispoziţiilor legale. S-a afirmat că justiţia şi procurorii acţionează la comanda unor grupuri de interese în componenţa cărora se regăsesc inclusiv reprezentanţi ai sistemului judiciar, urmărindu-se discreditarea Parlamentului şi distrugerea unor instituţii politice”.

„Mai mult – arată în continuare CSM - prin referiri exprese la dosare penale de impact instrumentate de DNA (Microsoft, ANRP), se acreditează ideea că procurorii nu acţionează pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni, ci urmăresc să controleze decizia politică”.

Ce acuzaţii lansa Traian Băsescu în seara de 17 aprilie

*„Ca să nu ne amăgim, există nişte creiere care ordonă şi nişte instituţii care execută lupta anti-corupţie în acest mod, cu discreditarea instituţiilor politice. SRI-ul este implicat în concepţia curăţării clasei politice în acest mod, airma fostul şef al statului”.

*Întrebat de moderator dacă acele „creiere” pe care le invocă sunt de la SRI, Traian Băsescu a replciat prompt: „Categoric, da. Nu am dubii aici. Este o sectă a securităţii naţionale răspândită în toate instituţiile statului, care are un leadership, o structură nevăzută în SRI, care are un executant, care este DNA-ul, şi care are ca obiectiv discreditarea instituţiilor politice. Mie îmi pare rău dacă nu asta intenţionează, dar asta realizează prin modul cum distrug pur şi simplu credibilitatea instituţiilor politice”.

*„Creierele sunt din România. Sunt din România şi sunt două categorii de oameni: oameni care deţin informaţia şi oameni care deţin cătuşele, care execută procesul de discreditare a instituţiilor politice”.

*”Acest proces săptămânal prin care se cer arestări de parlamentari a ajuns ca în ochii populaţiei să ducă la o singură abordare: tot Parlamentul este un Parlament de ticăloşi corupţi, ceea ce nu este adevărat”.

*”Este clar că analiza se produce la vârful SRI-ului, care este coordonat de generalul Coldea, şi execuţia se produce la vârful DNA-ului, care este coordonat de doamna Kovesi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri