Evaluare Lazăr și Kovesi | Toader: N-am sugerat să-și dea demisia, am invocat o instituție din Codul Muncii

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader - captura

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat luni dimineața că își menține declarațiile făcute duminică seară la Antena 3 în legătură cu evaluarea șefei DNA și a procurorului general, dar a precizat că atunci când a vorbit despre posibilitatea demisiei acestora nu a vrut să facă o sugestie, ci doar a invocat „o instituție care există în dreptul muncii”.  Oricine poate să-și dea demisia, a subliniat ministrul.

Ministrul justiției a dat asigurări că se bucură de totală independență și nu este supus unor presiuni politice, iar evaluarea celor doi procurori o va face în maximum două săptămâni.

Întrebat de ce și-a schimbat atitudinea față de activitatea procurorului general și a procurorului-șef al DNA, după ce în urmă cu două săptămâni, la bilanțul DNA, își exprima aprecierea, ministrul a explicat că nu e nicio schimbare faţă de ceea ce a spus. „Spuneam că exprim speranţa faptului că în continuare procurorul va exercita activități de urmărire penală şi mă refeream la viitor, nu la trecut. Între timp a survenit şi decizia Curţii Constituționale, cu considerentele pe care le ştim”, a precizat Tudorel Toader. 

El a refuzat să spună ce anume îl nemulțumește, arătând că mai întâi va face evaluarea și a subliniat că această evaluare se va face sub aspect profesional, dar și sub aspect managerial. „Voi stabili apoi care e calea de urmat”, a spus Tudorel Toader, întrebat dacă ia în calcul solicitarea ca cei doi să fie revocați.

De asemenea, ministrul a refuzat să spună dacă, în opinia sa, ordonanța 13 este nelegală. „Nelegalitatea unui act nu o stabilește ministrul justiției, se stabilește prin contenciosul administrativ de către un judecător, după cum neconstituționalitatea se stabilește de către CCR și nu e sarcina mea să fac această apreciere”, a declarat ministrul justiției.

Ministrul Justiţiei a anunţat duminică seară că va evalua activitatea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi pe cea a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Tudorel Toader a declarat că, în funcţie de rezultatul verificărilor, va decide ce măsuri va lua. Asta după ce Curtea Constituţională a decis că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a depăşit atribuţiile, în momentul în care a început o anchetă ce viza Guvernul, în cazul adoptării ordonanţei de urgenţă 13.

Ministrul Justiţiei a mai spus că va avea discuţii cu Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, în urma cărora nu exclude ca aceştia să decidă să îşi dea demisia.

Citiți și:  Procurorul general al României nu intenționează să demisioneze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri