EXCLUSIV VIDEO. Mărturia lui Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului de la Gherla: "Nu am folosit ciocanul, ci un levier. Era interzis în puşcărie orice formă de contondent" 

Data publicării:
constantin istrate 3

O parte dintre ele sunt adevărate, în cea mai mare parte sunt înscenări”, a declarat Constantin Istrate, referindu-se la faptele de care este acuzat.

El a povestit cum a ajuns locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla.

Eram foarte tânăr eu şi s-a comentat treaba asta, comandantul de atunci era maiorul Petrache, el se pregătea să mă lase pe mine în loc. Eram singurul ofiţer cu şcoală militară, am făcut la Câmpina. Am primit de la Bucureşti o tematică, care se dădea la toţi ofiţerii din ţară pentru comandanţi. Şi temă. Maiorul ... până atunci... când i-am făcut eu lucrarea, i-am făcut-o eu şi i-am zis să o copieze pe a mea”, a povestit Istrate. 

El a negat că ar fi folosit ciocanul pentru a bate un deţinut - aşa cum a acuzat Octavian Bjoza, fost deținut politic la Gherla -, susţinând că era vorba despre un levier, întrucât erau interzise obiectele contondente. 

„Dar nu cu ciocanu, că am folosit ciocanul, ci am folosit un levier... Nu aveam ciomege, era interzis în puşcărie orice formă de contondent”, a spus Istrate.

Întregul interviu îl puteţi urmări la Digi24 în jurnalele următoare.

Cine este Constantin Istrate

Potrivit IICCMER, Constantin Istrate, de la Gherla, provenea dintr-o familie modestă. El s-a născut în Mălini, județul Suceava, în anul 1926. Anul acesta, Constantin Istrate a împlinit vârsat de 88 de ani.

(VIDEO - Vecinii lui Constantin Istrate îl consideră un om inteligent, cultivat şi au cuvinte de laudă la adresa lui. Una dintre femei a spus că au fost primăveri în care a fost primul bărbat de pe stradă care a împărţit mărţişoare)

Constantin Teodor Istrate a deţinut funcţii de conducere în Penitenciarul Gherla, începând prin a fi comandant de pluton (oct. 1954 – 1956), apoi ajutor de serviciu al comandantului şi locţiitor comandant pentru spate (1956 – iun. 1957), locţiitor comandant pentru pază şi regim (1957 – dec. 1958 şi 1 mart. 1959 – 1961), comandant (dec. 1958 – 1 mart. 1959).

Conform mărturiilor, Constantin Istrate era unul dintre cei mai rafinați în rândul gardienilor, cu treceri foarte bruște de la o stare la alta. El evita să lovească deținuții cu mâinile sau cu alte obiecte pentru a nu se murdări de sângele acestora. Astfel, încălța cele mai grele ghete sau cizme pe care le avea și lovea deținuții, care erau imobilizați la pământ.

Tot Constantin Istrate era cel care ținea legătura cu servicile secrete de atunci, el dădea mai departe informații despre deținuții politici de la Gherla, dar și despre cei care lucrau alături de el în sistem.

BIOGRAFIA lui Constantin Istrate AICI 

MĂRTURII despre Constantin Istrate AICI


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri