Export de scandal politic românesc. Vicepreședintele CE: I-am spus lui Tăriceanu să nu o mai atace pe șefa instanței supreme

Data publicării:
tariceanu zgonea timmermans

 „România şi românii nu au nicio vină că au un premier care dispreţuieşte justiţia şi se ascunde în spatele imunităţii parlamentare. Am ajuns să discutăm despre România în comisia LIBE, pentru că premierul şi majoritatea sa parlamentară atacă justiţia, atacă instituţiile statului şi vor să schimbe Codul Penal şi Codul de Procedura Penală aşa, dintr-o dată, numai prin modificări care împiedică desfăşurarea anchetelor”, a explicat în comisia LIBE eurodeputatul Monica Macovei, fost ministru al justiției.

Europarlamentarul socialist Victor Boştinaru i-a luat în schimb apărarea premierului Victor Ponta şi a dezaprobat „circul” făcut în comisie de colega sa, Monica Macovei.

Regret că încă un război româno-român se desfăşoară în LIBE aproximativ cu aceiaşi actori sau cel puţin cu acelaşi iniţiator”, a spus Boștinaru. „Cazul premierului se referă la un dosar din 2006-2007-2008, care a fost închis în 2012, în glorioasa guvernare Traian Băsescu şi pentru aceste argumente, plus asocierea cu ziua moţiunii, probabil Parlamentul român a decis să nu ridice imunitatea”, a explicat Victor Boștinaru.

În mod normal, Parlamentul nu ar trebui să blocheze cercetarea în cazul unui înalt demnitar. Sunt mâhnit de situaţia dificilă a României, pentru că majoritatea a refuzat să permită justiţiei să-şi continue investigaţiile, şi apoi dacă acest lucru nu a fost posibil, de refuzul premierului de a demisiona”, a intervenit și eurodeputatul Cristian Bușoi, membru PNL.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, fostul ministru olandez de externe Frans Timmermans, s-a folosit de această dezbatere pentru a sublinia că România nu a ajuns la maturitate democratică.

Ceea ce nu apreciez deloc este faptul că în acest moment asistăm la o confruntare deschisă între două dintre puterile statului, Parlamentul şi sistemul judiciar. În special faptul că se critică reciproc în presă. Asta nu este bine pentru niciuna dintre puterile statului. Şi sper că acest lucru va fi înţeles de toată lumea din România. În acelaşi timp, este de domeniul evidenţei că sistemul judiciar este perfect capabil să funcţioneze la toate nivelurile şi nu există niciun motiv de a se abţine de la acest lucru. Nu ar trebui să existe nicio diferenţă la nivelul aplicării legii, în cazul în care un cetăţean este membru al Parlamentului”, a declarat Frans Timmermans.

„Într-un stat de drept, e inadminisibil să o ataci pe șefa instanței supreme”

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a dezvăluit că i-a cerut președintelui Senatului să nu o mai atace pe șefa instanței supreme. „Am fost foarte clar în discuţia mea cu preşedintele Senatului când i-am spus că, în opinia mea, într-un stat de drept este inadmisibil să ataci direct preşedintele curţii supreme. E ceva ce nu se face. Şi el a făcut acest lucru, iar eu i-am atras atenţia”, a spus Frans Timmermans.

Oficialul european a ținut să precizeze că CE nu critică statele membre, ci pe politicienii acestora. „Noi nu criticăm ţări, criticăm politicieni. Ştiţi, ţările înseamnă mult mai mult decât nişte politicieni. Din fericire", a punctat Timmermans.

Referitor la imunitate, Frans Timmermans a explicat că în fiecare ţară există o legislaţie privind imunitatea, dar „în aproape toate parlamentele din lume are legătură cu activităţile derulate în calitate de parlamentar”. El a subliniat că deciziile privind ridicarea imunităţii trebuie să se bazeze pe aceleaşi criterii.

În 28 mai, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ) a fost făcută după ce Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere „să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruţa Kovesi”.

Tăriceanu a iniţiat acest demers în urma „evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe”.

Luni, membrii CSM au constatat că declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care cerea demiterea Liviei Stanciu şi a Codruţei Kovesi pentru cazul Marianei Rarinca, au deformat realităţile de fapt şi au avut impact negativ asupra credibilităţii sistemul judiciar, afectând independenţa acestuia, reamintește Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri