Firme de renume în scandalul mitei: Microsoft, EADS și Siveco

Data publicării:
eadds

Una dintre companiile implicate în acest dosar este EADS, printre cele mai mari grupuri din industria aerospaţială şi cea de apărare. Anul trecut, compania a avut venituri de 59 de miliarde de euro. Produce aeronavele civile Airbus, dar și avioane de vânătoare şi elicoptere militare.

EADS a încheiat în 2002 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru întreținerea elicopterelor Eurocopter. În plus, România a cumpărat de la EADS, în 2004, patru aeronave Airbus pentru Tarom. Cel mai important contract încheiat de România cu grupul european a fost cel pentru securizarea frontierelor, atribuit însă fără licitaţie. Încheiat în 2004, contractul avea iniţial o valoare de 534 de milioane de euro, dar în 2009 a fost extins cu încă 200 de milioane de euro. Acesta este chiar contractul verificat de procurorii DNA.

Cealaltă mare companie menţionată în acest dosar este Microsoft, cel mai mare producător de software din lume.

În perioada 2004-2012, autorităţile române au încheiat şapte contracte şi mai multe acte adiţionale pentru cumpărarea unor licenţe Microsoft pentru administraţia publică şi a unor produse educaţionale, în valoare totală de peste 270 de milioane de euro. Autorităţile americane au deschis anul trecut o investigaţie pentru a vedea dacă Microsoft a jucat vreun rol în acuzaţiile că distribuitorii săi ar fi oferit mită pentru a obţine contracte cu Ministerul Comunicaţiilor din România.

În acest dosar este implicată şi o firmă românească abonată la contracte cu statul - Siveco. De-a lungul timpului, compania a câştigat, cu sau fără licitaţie, unele dintre cele mai mari proiecte de informatizare derulate de instituţiile statului.

A dezvoltat Sistemul Educaţional Informatizat, a lucrat la informatizarea sistemului judiciar, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau a Agenţiei de Plăti în Agricultură. De asemenea, a implementat sistemul informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice. Contractul pentru Sistemul Educaţional Informatizat a fost criticat, inclusiv de Comisia Europeană, deoarece nu s-a făcut o licitație pentru atribuirea lui.

Mai mulţi foşti şi actuali funcţionari din Ministerele Educaţiei, Comunicaţiilor şi Internelor au fost chemaţi la audieri la DNA. Ei vor depune mărturie în dosarul în care mai mulţi oficiali din Guvern sunt suspectaţi de trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită.

Sunt verificate patru contracte încheiate de Guvernele României din ultimii 12 ani, în valoare de 1 miliard de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri