Fost inspector Antifraudă, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook-8

Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Dumitru Adrian Popa la câte doi ani şi opt de închisoare pentru trei infracţiuni de luare de mită şi la trei ani şi jumătate de detenţie pentru o a patra infracţiune similară. Instanţa a decis contopirea celor patru pedepse cu cea pentru trafic de influenţă - de trei ani de închisoare - primită la Tribunalul Constanţa, rezultând astfel o condamnare de şapte ani şi două luni de închisoare.

Din această pedeapsă urmează să fie scăzută perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu pentru fostul inspector, respectiv din 3 septembrie 2015 până în prezent.

Celălalt inculpat din acest dosar, Florin Zarughevici, rămâne cu condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare dată în primă instanţă, pentru complicitate la luare de mită.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

În luna februarie a acestui an, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Dumitru Adrian Popa la patru ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, pentru trafic de influenţă bărbatul a primit o condamnare de trei ani de închisoare. Instanţa a decis să aplice pedeapsa cea mai grea, la care s-a adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, astfel că Popa trebuia să execute cinci ani şi opt luni de închisoare.

Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa în septembrie 2015.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie - septembrie 2015, Dumitru Adrian Popa, în calitate de inspector la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - Direcţia regională Antifraudă Fiscală 2 Constanţa, a pretins şi a primit de la mai mulţi oameni de afaceri suma totală de 13.000 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu care decurgeau din funcţia deţinută, privind rezultatele unor controale făcute la firmele acestora.

De asemenea, în aceeaşi calitate şi în aceleaşi circumstanţe, el a pretins, prin intermediul lui Florin Zarughevici, de la administratorul unei alte societăţi comerciale suma de 3.000 euro.

În 3 septembrie 2015, Dumitru Adrian Popa a primit de la omul de afaceri, prin acelaşi intermediar, suma de 3.000 euro pretinsă anterior, fiind organizat flagrantul.

Suma de bani remisă iniţial de omul de afaceri lui Florin Zarughevici, care a negociat cuantumul mitei pretinse de Dumitru Adrian Popa şi condiţiile de loc şi timp în care avea să fie plătită, a fost de 5.000 euro. Ulterior, Florin Zarughevici şi-a oprit 2.000 de euro, iar restul l-a predat inspectorului antifraudă.

Totodată, Dumitru Adrian Popa a pretins de la un om de afaceri mai multe sume de bani, pentru ca, uzând de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor ANAF, să îi determine să adopte o soluţie favorabilă într-un dosar privind insolvenţa unei firme administrată de omul de afaceri, deschis din cauza unei datorii de peste 500.000 lei pe care societatea o avea faţă de bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri