Gabriel Oprea află azi dacă rămâne fără imunitate

Data publicării:
gabriel oprea psd ro

Gabriel Oprea află astăzi dacă rămâne fără imunitate. Fostul ministru de Interne este acuzat de ucidere din culpă în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină. Săptămâna trecută, senatorii din Comisia juridică l-au audiat pe Gabriel Oprea şi au încuviinţat cererea procurorilor DNA.

gabriel oprea psd ro-1

Conducerea Senatului urmează să stabilească, luni, când va avea loc votul în plen la cererea de urmărire penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Comisia juridică a dat, miercuri, un aviz favorabil începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în urma unei şedinţe în care a fost audiat şi fostul ministru de Interne, audiere care a durat mai puţin de zece minute.

Gabriel Oprea a declarat, la ieşire, că maşina în care se afla în momentul accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină circula cu viteză normală.

Fostul ministrul de Interne a afirmat că le-a spus colegilor jurişti ce a făcut în seara tragediei şi a precizat că nu a venit cu avocatul. 

„Am fost la trei instituţii ale statului român, la şedinţa de Guvern şi la trei instituţii, una pe linia securităţii naţionale, din Băneasa. În jurul orei 19.00 mă deplasam spre casă. Maşina în care mă aflam, din cercetările poliţiei, nu avea viteză. Din păcate, un coleg, un tânăr poliţist a căzut într-o groapă. De fapt erau trei gropi, în plin centru al Capitalei, care se afla la câteva sute de metri de noi”, a spus Oprea, potrivit News.ro

El a menţionat că „încă din anul 2000 există o bază legală, în sensul că miniştrii de Interne, miniştrii de stat sau vicepremieri au dreptul legal la un antemergător, la o maşină de Poliţie, pentru protecţie şi fluidizare traficului, 24 de ore din 24”. 

„Nu ministrul stabileşte planul dă măsuri şi tot ce înseamnă o deplasare în siguranţă”, a explicat el.

Gabriel Oprea a precizat că nu este vorba despre o coloană ci un antemergător. Întrebat dacă nu regretă că nu a oprit coloana în momentul accidentului lui Bogdan Gigină, Oprea a răspuns: „S-a oprit”. 

Fostul vicepremier a infirmat că în acea seară ar fi fost la un restaurant, menţionând că a fost la Băneasa, la o instituţie pe linia securităţii naţionale.

„Nu vă pot spune ce am făcut acolo. Nu cred că acel lucru este important. Este o instituţie parteneră, cu care Ministerul de Interne lucrează”, a spus Oprea, adăugând că „nu ministrul de Interne stabileşte planul de măsuri, ca misiunea să fie îndeplinită”. 

Dosarul prin care DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea conţine 28 volume.

Pe 2 septembrie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

„În  conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedură penală şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, fost ministru al Afacerilor Interne şi viceprim-ministru pentru Securitate Naţională, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal" anunţă vineri Parchetul instanţei supreme.

Faptele reţinute în sarcina lui Gabriel Oprea formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează procurorii.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, a transmis procurorului general, Augustin Lazăr, referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

DNA arată că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

„În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”, mai arată DNA.

Gabriel Oprea este cercetat şi pentru abuz în serviciu în dosarul privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, cauză deschisă după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Totodată, fostul ministru al Internelor a fost trimis în judecată în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea. În acelaşi dosar vor fi judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri