Gaura neagră de la Loteria Română

Data publicării:
loteria romana 5 dec

Contractul pentru distribuţia cartelelor telefonice a fost parafat între Loteria Română şi o companie controlată indirect de omul de afaceri Maricel Păcuraru în toamna anului 2008. Condiţiile iniţiale erau în favoarea statului - compania naţională încasa comision din fiecare vânzare, fără a cheltui vreun ban. Înţelegerea a fost însă modificată, ilegal, susţin procurorii, după nici un an.

Andreea Georgescu, reporter Digi24: „Fostul şef al Serviciului Achiziţii a transformat compania de stat în creditor al întregii afaceri după modificarea contractului. Practic, acesta a decis să comandate sute de mii de cartele pe care le-a plătit cu banii jos - mai bine de 25 de milioane de lei - apoi au fost distribuite în toate agenţiile loto din ţară, spre vânzare. Numai că nu mai aveau căutare de ani buni, aşa că au rămas nevândute. Suma a devenit prejudiciu în dauna Loteriei Române.”

Banii statului au ajuns în conturile lui Maricel Păcuraru, acuză procurorii. De altfel, acesta îi asigura protecţie şefului de la achiziţii, aşa cum demonstrează stenogramele din dosar.

Ovidiu Rîpanu (fost şef Serviciu Achiziţii, n.r.): „Ce rugăminte am la tine, vreau să mă ajuți cu o chestie. Vreau să dau în gură la unii pe aicea și vroiam să mă ajuți. Putem vorbi după amiază?

Maricel Păcuraru: Vorbim. Mă cauți și vorbim!”

De altfel, angajaţii Loteriei spun că acelaşi director făcea adesea referire la conexiunile sale politice.

Ovidiu Rîpanu mi se lăuda cu sprijinul pe care-l avea din partea lui Maricel Păcuraru, Dorin Cocoş şi al lui Gheorghe Ştefan zis "Pinalti". De la Rîpanu Ovidiu am aflat că era prieten cu Maricel Păcuraru de multă vreme (...) s-a lăudat cu susţinerea sa politică nu doar în faţa mea, ci a tuturor. În mod cert dorea să lase impresia că are "putere", influenţă.”

Andreea Georgescu, reporter Digi24: „Procurorii spun că fostul director general Gheorghe Benea şi-a dat seama că afacerea cartelelor este păguboasă pentru compania naţională, însă în loc să o raporteze Consiliului de Administraţie sau superiorilor săi din Ministerul Finanţelor, a încercat să o ascundă. A strâns toate cartelele din agenţiile din ţară şi le-a dat pentru consumul intern al angajaţilor sau a decis să fie oferite drept premiu suplimentar pentru câştigătorii de la extragerile săptămânale. ”

În actele trimise instanţei, DNA dezvăluie culisele numirii lui Gheorghe Benea la conducerea Loteriei, descrise de un fost consilier al lui Gheorghe Pogea de la Ministerul Finanţelor.

„Atunci când Gheorghe Pogea a ocupat funcţia de ministru de Finanţe, prin februarie 2009, am primit de la acesta un bileţel pe care erau scrise numele şi numărul de telefon al lui Gheorghe Benea. Ministrul mi-a spus că biletul l-a primit de la Emil Boc, eu trebuind să-l contactez pe Gheorghe Benea să se prezinte la Bucureşti pentru o discuţie cu ministrul de Finanţe."

Printre martorii audiaţi de procurori se numără şi Gheorghe Pogea, dar şi Liliana Mincă, director al Loteriei înaintea lui Benea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri